AEX opent fors lager na verliezen op Amerikaanse beurzen

De beurzen op Wall Street zijn in mineur. Zo verloor de Dow Jones meer dan 250 punten. Foto AFP / Stan Honda

De AEX is vanochtend flink lager geopend na forse verliezen op Wall Street en op de Aziatische beurzen. Bij de opening van de aandelenhandel in Amsterdam om 9.00 uur stonden de belangrijkste beursgenoteerde bedrijven gelijk in de min.

De AEX-index staat rond half tien zo’n 2 procent lager. Gisteren sloot de AEX-index op 320 punten, de laagste stand sinds 1 september 2010.

De zorgen op de financiële markten over Italië en Spanje nemen toe. De Italiaanse en Spaanse 10-jaarsrente staan op ruim 6 procent tegen 2,3 procent voor de Duitse 10-jaarsrente. De Spaanse premier Zapatero stelde gisteren zijn vakantie uit wegens de onrust op de markten.

Forse verliezen Amerikaanse beurzen

Hoewel de Amerikaanse Senaat gisteravond zoals verwacht instemde met de politieke deal over verhoging van het schuldenplafond, waren de beurzen op Wall Street in mineur. Zo verloor de Dow Jones meer dan 250 punten.

Sombere economische cijfers overschaduwden de goedkeuring in de Senaat van het schuldenakkoord. De toonaangevende Dow Jones-index eindigde 2,2 procent lager op 11.866,62 punten. De breed samengestelde S&P 500 daalde 2,6 procent tot 1.254,05 punten, terwijl technologiebeurs Nasdaq 2,7 procent afstond tot 2.669,24 punten.

De Amerikaanse kredietwaardigheidsbeoordelaar Moody’s bevestigde de hoogste AAA-status van de VS, maar houdt nog wel rekening met een verlaging van die rating in de komende 12 tot 18 maanden.

Aziatische beurzen ook in de min na pessimisme Wall Street

In navolging van de Amerikaanse beurzen lieten ook de Aziatische beurzen vanochtend vroeg flinke verliezen noteren. De Japanse Nikkei-index leverde 2,2 procent in en kwam uit op 9.627,12 punten.

    • David Haakman