Advocaat: Anders Breivik stelt onrealistische eisen

In Oslo werden vanochtend vroeg de bloemen voor de 77 slachtoffers van Anders Breivik opgeruimd. Foto AFP Workers remove flowers and candles, placed in front of Oslo Cathedral in memory of the victims of the July 22 attacks, early on August 3, 2011. The man behind the deadly twin attacks in Norway on July 22 wants a Japanese psychiatrist to carry out his psychological evaluation, his lawyer was quoted as saying on August 2. AFP PHOTO / Haakon Mosvold Larsen / Scanpix AFP

De dader van de aanslagen in Noorwegen, Anders Breivik, heeft volgens zijn advocaat een lijst opgesteld met meerdere „onrealistische eisen”. Pas als die worden ingewilligd, zou hij bereid zijn meer informatie te geven over twee andere mogelijke terreurcellen in Noorwegen.

Volgens de advocaat, Ger Lippestad, eiste Breivik gisteren dat de Noorse regering wordt afgezet en dat hij psychisch wordt onderzocht door Japanse artsen, die „het idee van waarden en eer beter zouden begrijpen”. Volgens Lippestad zijn die eisen „onmogelijk in te willigen”. „Ze tonen aan dat hij [Breivik, red.] niet weet hoe de maatschappij werkt.”

Breiviks advocaat heeft eerder gezegd dat zijn cliënt vermoedelijk gek is. Hij heeft nog niet gezegd of hij dat ter verdediging in de rechtbank zal aanvoeren. In dat geval zou Breivik ontoerekeningsvatbaar kunnen worden verklaard.

Breivik liet op 22 juli een autobom exploderen in het centrum van Oslo. Daarbij vielen acht doden. Vlak daarna schoot hij op het eiland Utøya, zo’n dertig kilometer van Oslo, 69 jongeren dood. Tijdens eerdere verhoren zei hij dat hij die aanslagen had voorbereid met twee andere terreurnetwerken. De politie zegt tot nu toe te betwijfelen of dat waar is.

De conservatieve oppositiepartij Fremkitt (Vooruitgang) is door de aanslagen in het defensief geraakt. De partij is fel tegen migratie en heeft eerder gewaarschuwd voor een islamisering van Noorwegen. Breivik, die tussen 1999 en 2006 lid was van de partij, voerde die islamisering aan als hoofdreden voor zijn daden.

Premier Stoltenberg van de Arbeiderspartij, die na aanslagen sterk aan populariteit heeft gewonnen, riep gisteren op tot een zachtere toon in het debat. De leider van de Fremkittspartiet, Siv Jensen, zei niettemin dat er net zo gedebatteerd zal worden als vroeger. „Alle uitdagingen waar we voor staan, waar de wereld voor staat, zijn er nog steeds. Al-Qaeda is er nog steeds.” (AP, Reuters)