Aankopen op iTunes slechts in bruikleen

Wat te doen met je digitale muziekcollectie als je sterft? Wie van plan was om Lady Gaga en Coldplay digitaal door te geven aan een volgende generatie komt bedrogen uit. Juridisch gezien staan iTunes en Amazon het namelijk niet toe om de digitale muziek die je op internet koopt in een testament op te nemen. In de voorwaarden van de twee populairste online muziekverkopers staat dat zij ook na aanschaf controle over legaal gekochte muziek houden.

„Volgens de letter van het contract met iTunes koop je geen stuk muziek, maar neem je een gebruiksrecht af. Dat is het recht te mogen luisteren voor onbepaalde tijd. Als we die letter volgen, dan mag je digitale muziek dus niet doorverkopen of schenken, ook niet door middel van een testament”, zegt ICT-jurist Arnoud Engelfriet. Dit gebruiksrecht heeft geen termijn, maar loopt af bij overlijden. Hetzelfde geldt voor e-books en applicaties. Je koopt een gebruiksrecht en bezit niks.

Nu muziekconsumptie zich in een rap tempo van het opslaan van bestanden verplaatst naar streaming via een cloud, zijn er straks waarschijnlijk geen gigabytes aan muziek meer na te laten. Bij streaming wordt het mediabestand niet eerst gedownload, maar direct afgespeeld. De luisteraar bezit hierdoor dus nooit het mediabestand, waardoor het niet mogelijk is om de bestanden door te geven.

Wie dit wil omzeilen, zou in zijn erfenis kunnen zetten wie na zijn dood de wachtwoorden krijgt voor iTunes iCloud, Amazons Cloud Drive of Google Music. Maar ook dat recht heb je eigenlijk niet. Volgens Engelfriet is het echter de vraag of de voorwaarden van online muziekverkopers ook zo opgevat zullen worden door rechters. „Ik kan me moeilijk voorstellen dat een rechter zal verbieden een legaal verkregen kopie van muziek over te dragen aan erfgenamen.”

Problemen met deze manier van muziekbescherming zijn tot op heden niet op grote schaal voorgekomen. Dat komt waarschijnlijk omdat eerste generatie van digitale muziekfans nog jong is. Engelfriet : „Dit is een ongeregelde juridische kwestie.”

    • Kris Derks