5 redenen om uit te gaan

1 museum

Zomertoer

Eindhoven: Van Abbemuseum. T/m 14 aug, di-zo 11.00-17.00u. www.vanabbemuseum.nl

In het Van Abbemuseum kun je tijdens de zomermaanden gebruik maken van het speciale Zomertoer arrangement, bestaande uit een doe-het-zelf toer langs de topstukken uit de tentoonstelling ‘Play Van Abbe: De pelgrim, de toerist, de flaneur (en de werker)’, en een kop koffie of thee met iets lekkers in het Museumcafé. Voor kinderen tot en met 12 jaar is er een aparte kindertoer met leuke opdrachten, een drankje met lekkers en een verrassing aan het eind.

2 folkloristische dans

SIVO-festival

Odoorn. Van 3 t/m 7 augustus. www.sivofestival.nl

De dansgroepen die dit jaar het internationale folkloristische dansfestival SIVO in Odoorn aandoen komen onder meer uit Martinique, Turkije en Mexico. Vanuit Nederland behoren onder meer De Schaop’ndansers (Exloo) en Internationaal Dansensemble ‘Paloina’ (Amsterdam) tot de deelnemers. Zowel aan het begin van het festival (vandaag 19.00 uur), als aan het eind is er een defilé van alle deelnemende dansers en danseressen. Naast dans bestaat het festival o.a. uit een internationale folkloristische markt en kinderactiviteiten.

3 muziek

Chad Vangaalen, Ringo Deathstarr, Neon Indian

Amsterdam: Bitterzoet. Tijd: 20.00u. Entree: 12 euro incl. daglidmaatschap. www.bitterzoet.com

Paradiso, OOR en Concerto presenteren een avond met drie bands in Bitterzoet. Neon Indian was een van de vaandeldragers van de zogenaamde ‘chillwave’: dromerige synthesizer- en samplepop met 80’s invloeden. In september verschijnt hun nieuwe album Era Extraña. Van het jonge shoegazetrio Ringo Deathstarr kun je dromerige noiserock verwachten in de lijn van The Pains Of Being Pure At Heart, The Jesus and Mary Chain en My Bloody Valentine. Het debuutalbum Colour Trip verscheen eerder dit jaar. De Canadese singer-songwriter Chad Vangaalen heeft een hoge, bezwerende stem en maakt breekbare popsongs, met sfeervolle elektronica en gitaar. Dit jaar verscheen zijn vijfde studioalbum Diaper Island.

4 vegetarisch eten

Recordpoging langste vegetarische tafel van Nederland

Utrecht: Neude. Tijd: 18.30u. www.devegetarischerestaurantweek.nl

Op de Neude wordt vanavond een poging gedaan om met zoveel mogelijk mensen tegelijk vegetarisch te eten. Tijdens de recordpoging, die wordt georganiseerd door de Nederlandse Vegetariërsbond (NVB), zullen onder meer gevuld witlofblad met humus en framboos, een boerenbroodje met rozebottelchutney en pijnboompitten en courgettesoep met gember opgediend worden. De langste vegetarische tafel van Nederland is de eerste van een reeks initiatieven omtrent vegetarisch eten, waaronder de eerste Vegetarische Restaurantweek van Nederland, die wordt gehouden van 3 t/m 9 oktober.

5 zomermarkt

Noordwijk aan Zee. Tijd: 10.00-21.00u. www.marktnoordwijk.nl

Vandaag vindt in Noordwijk aan Zee de voorlaatste editie van de traditionele Zomermarkten plaats. Ruim 70 standhouders presenteren producten als sieraden, tassen, cd’s, boeken, kleding, voedingsartikelen, vintage, Verkadealbums en landkaarten.