Ziggo wil alleen nog maar klanten die digitale tv kijken

Tot ongenoegen van kijkers schrapte Ziggo vijf zenders uit het analoge pakket. De toekomst is aan digitale tv, analoog kost te veel kabel.

Kabelmaatschappij Ziggo gaat zijn tv-abonnementen niet goedkoper te maken nu het minder analoge zenders aanbiedt. Dat zegt een woordvoerder van Ziggo. Hij reageert op Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP). Die vindt dat Ziggo zijn tarieven moet aanpassen nu het sinds kort 25 analoge zenders doorgeeft in plaats van dertig.

Honderden klanten van Ziggo hebben geklaagd bij Van Dijk over het kabelbedrijf. Sinds vorige week verzamelt ook de Consumentenbond reacties. Klanten in Den Haag klagen dat BBC 2 en BBC World niet meer te zien zijn zonder decoder. „Teleurstellend”, zegt iemand op Consumentenbond.nl. „Zeker nu volgend jaar de Olympische Spelen plaatsvinden in Londen.” Analoge kijkers in Limburg missen ZDF en WDR.

De Ziggo-woordvoerder stelt dat het bedrijf ruimte wil maken op zijn netwerk. „Klanten willen meer zenders, meer interactiviteit, meer HD-zenders. Dan kunnen wij twee dingen doen: óf extra kabels trekken die we moeten doorberekenen aan de klant óf meer ruimte scheppen door analoge zenders te schrappen.” Het doorgeven van één analoge zender kost evenveel bandbreedte als acht digitale. Kabelaars kunnen het digitale signaal meer comprimeren (‘knijpen’) dan het analoge.

Ziggo biedt al langer geen los analoog pakket meer aan. Alle pakketten zijn al digitaal en hebben als bijkomende dienst de analoge doorgave voor tweede en derde toestellen op zolder of slaapkamer. Daar hebben veel mensen (nog) geen decoder of speciaal uitgerust tv-toestel. Circa 30 procent van de Ziggo-klanten kijkt uitsluitend analoog. De Consumentenbond adviseert over te stappen op een digitaal pakket.

Welke zenders moeten verdwijnen is ook onderwerp van discussie. Twaalf programmaraden, die namens kijkers toezien op de inhoud van het analoge pakket, hebben geklaagd bij het Commissariaat voor de Media. Zij vinden dat Ziggo hun adviezen moet volgen. Het bedrijf kan wettelijk dat advies naast zich neerleggen als sprake is van „zwaarwegende redenen”. Die zijn er, zegt Ziggo, met name technische en programma-inhoudelijke.

Een programmaraad mag alleen iets zeggen over acht analoge zenders: over de vijftien zenders die een analoog pakket minimaal moet bevatten minus de zeven die een kabelaar verplicht moet doorgeven (de Nederlandse publieke zenders, landelijk, regionaal en lokaal, en twee Vlaamse publieke zenders).

Kabelraden.nl, de koepel van programmaraden, stelt dat Ziggo buitenlandse omroepen onder druk zet om af te zien van een plek in het analoge pakket. Dat zou onder meer gelden voor het Franse station TV5. „Er wordt scherp onderhandeld”, zegt de woordvoerder van Ziggo. „TV5 heeft gekozen voor het digitale pakket, omdat zij zo meer zekerheid hebben dat zij overal te zien zijn.”