Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Zelfmoordterroristen vallen pension in Kunduz aan

Afghan locals stand at the site of a suicide car bomb at the entrance to the office of a private security company in Kunduz on August 2, 2011. Three guards from a private security company were killed on August 2 after a team of suicide bombers attacked the firm's offices in northern Afghanistan, local officials said. The attack, which triggered a firefight with security forces, happened in the city of Kunduz and also injured nine civilians and a policeman, said provincial spokesman Mahboobullah Shahedi. AFP PHOTO/Gul Rahim
Afghan locals stand at the site of a suicide car bomb at the entrance to the office of a private security company in Kunduz on August 2, 2011. Three guards from a private security company were killed on August 2 after a team of suicide bombers attacked the firm's offices in northern Afghanistan, local officials said. The attack, which triggered a firefight with security forces, happened in the city of Kunduz and also injured nine civilians and a policeman, said provincial spokesman Mahboobullah Shahedi. AFP PHOTO/Gul Rahim Afghanen staan bij de plek waar de autobom ontplofte in Kunduz. Drie Afghaanse beveiligers kwamen hierbij om. Foto AFP / Gul Rahim

Drie zelfmoordterroristen hebben een pension in de Afghaanse provincie Kunduz aangevallen. Bij de aanval kwamen vier Afghaanse beveiligers in dienst van de Duitse ontwikkelingsorganisatie GIZ om. Dit meldt persbureau Reuters.

Een van de opstandelingen blies zichzelf op in een auto met explosieven bij de poort van het pension, waar ook de beveiligingsfirma van de omgekomen beveiligers is gevestigd. De twee andere aanvallers wisten binnen te komen, waar ze een paar uur schoten uitwisselden met Afghaanse soldaten, voordat ze zichzelf opbliezen.

Tien mensen raakten gewond, waaronder enkele burgers en een politieman. Het is niet duidelijk of bij de gewonden buitenlanders zijn, die regelmatig gebruik maken van dit pension. Er verblijven regelmatig hulpverleners van de Duitse ontwikkelingsorganisatie GIZ. De buitenlanders die in het pension verbleven, wisten te ontsnappen via de achterkant van het gebouw, schrijft persbureau AP.

De aanslag is volgens een journaliste van AP opgeëist door de Talibaan:

Twitter avatar HeidiVogt Heidi Vogt Taliban claim Kunduz attack, say they assaulted a “German intelligence center and security company.”

Kunduz is de provincie waar sinds vorige maand Nederlandse politietrainers actief zijn. Het geweld in dit noordelijke deel van Afghanistan is de laatste tijd opgelaaid.

Beelden van de NOS: