Wat verloren de Republikeinen?

De Republikeinen leverden twee belangrijke eisen in. Het schuldenplafond kan nu ook verder omhoog als het comité de extra bezuinigingsdoelstelling niet helemaal haalt. Ook sneuvelde de Republikeinse eis dat begrenzing van het begrotingstekort moet worden vastgelegd in de grondwet. Maar de Republikeinse leider van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, legt het voorstel toch uit als een overwinning. Want er komen géén extra belastingen en dankzij de extra bezuinigingen wordt de overheid dus kleiner. Boehner richtte zich vooral tot de rechterzijde van zijn partij, de aanhangers van de antibelastingbeweging, de Tea Party. Hun stem in het Congres is nog niet zeker – er zijn er ongeveer 10 ‘echte’ Tea Party-afgevaardigden in de Senaat (totaal 100 leden) en zo’n 40 in het Huis van Afgevaardigden (totaal 435). Door haar grote invloed op het politieke schuldengevecht is de Tea Party de belangrijkste winnaar van de afgelopen weken. Haar aanhangers vormen bij de Republikeinen een minderheid, maar hun invloed op het schuldendebat was onevenredig groot.