Wat verloren de Democraten?

Er komen geen belastingverhogingen, maar de Democraten zagen daarin wel een belangrijke voorwaarde voor een evenwichtige oplossing. Want te veel overheidsbezuinigingen in een wankele economie kunnen een crisis veroorzaken. Als het aan president Obama had gelegen, waren nu al „de moeilijke keuzes” gemaakt (=belastingverhogingen) die noodzakelijk zijn, zei hij, maar door de impasse in het Congres moet nu een speciaal comité kijken naar oplossingen voor de lange termijn.

Obama gaf het comité meteen een advies: verhoog de belastingen. De president herhaalde zijn bekende standpunt dat de staatsschuld alleen serieus kan worden beperkt als belastingaftrekposten worden afgeschaft voor „de rijkste Amerikanen en de grootste bedrijven”. Als het comité anders besluit, dan kan hij zelf 1.000 miljard dollar aan belastingen ophalen door een veto uit te spreken over belastingvoordelen die zijn voorganger Bush invoerde. In de komende verkiezingsstrijd kan Obama het moeizame schuldendebat opvoeren als bewijs van de onredelijkheid van de Republikeinen, die onder invloed staan van de conservatieve Tea Party.