Wat is nu de oplossing?

Tegenover verhoging van het beruchte schuldenplafond staat een gelijk bedrag aan nieuwe bezuinigingen. Het schuldenplafond wordt onmiddellijk verhoogd met 900 miljard dollar en in de komende tien jaar zal in totaal bijna 1.000 miljard dollar worden bezuinigd. Over verdere bezuinigingen van 1.500 miljard dollar brengt een comité van Democraten en Republikeinen het Congres spoedig een advies uit. Als dat advies aanvaard wordt, zal het schuldenplafond met een gelijk bedrag verder omhooggaan. En als het comité er niet uitkomt worden automatische bezuinigingen in werking gezet die de belangen van zowel Republikeinen als Democraten schaden. In de tweede fase zou het comité extra belastinginkomsten kunnen opnemen in de strategie om de staatsschuld structureel te verlagen. Dat zal op Republikeinse weerstand stuiten.