Wat een feest, met beste acteurs van het land

Peter Blok als psycholoog Jonathan Franke, 'In Therapie' (NCRV)

Wie de gratis app In therapie downloadt, krijgt toegang tot de agenda, de voicemailberichten, de e-mails en het surfgedrag van psycholoog Jonathan Franke. Als er iets nieuws binnenkomt, krijgt de meelezer ook een alarm.

Het is een aardig extraatje bij het tweede seizoen van de dramaserie In therapie (NCRV), dat ook een unieke verhaallijn bevat, van een vrouwelijke telefoonstalker. Het voyeuristische inkijkje in het leven van een fictieve therapeut helpt tevens om beter te kunnen kijken naar de serie – om net als voor psychologen vereist is, schijnbaar betekenisloze details zo nodig te duiden.

Na de eerste zes afleveringen blijkt de kwaliteit onverminderd hoog. Opnieuw kunnen we op een vaste dag van de week de sessies meemaken van bijvoorbeeld een echtpaar in scheiding met een ongelukkige puberzoon of een succesvolle advocate die zich verstoten voelt door de hele wereld.

De hoofdpersoon is nieuw. Omdat acteur Jacob Derwig minder tijd beschikbaar had, is hij nu zelf een van de cliënten, berispt en geschorst als therapeut na een mogelijke suïcide ten gevolge van zijn falen. Tegenover hem zit nu Peter Blok, als de meer ontspannen en onthechte therapeut Jonathan Franke.

Wederom wist producent Alain de Levita, die naast Antoinette Beumer zelf regisseert, de beste acteurs van Nederland te strikken voor de serie. Nog meer dan in het eerste seizoen zijn de personages veelal maatschappelijk succesvol en hebben hun problemen te maken met angst voor controleverlies. Marion Pauw bewerkte weer de scenario’s van het Amerikaanse, op een Israëlisch origineel geïnspireerde voorbeeld In Treatment.

De meeste indruk maakt tot nu toe op de donderdagen Jeroen Krabbé, als een arrogante industrieel met angstaanvallen. We waren bijna vergeten dat Krabbé behalve schilder en Bekende Nederlander ook een voortreffelijk acteur is, die de rol van een autoritaire patriarch die zijn gevoel net iets te fanatiek afweert, als een handschoen past.

Uiteindelijk gaat het bij In therapie natuurlijk vooral om het gevecht van de psychotherapeut met zichzelf. Waar haalt hij de moed vandaan om zo diep te wroeten in het leven van andere mensen, die uiteindelijk zelf hun problemen moeten oplossen.

Maar wat is het een feest om die rake dialogen te horen uit de mond van Monic Hendrickx, Jaap Spijkers of Anneke Blok. En de imposante jonge Jamie Grant, wier verhaal ik nu al wantrouw.

    • Hans Beerekamp