Vrouw vrij na 5 jaar cel buitenland

De Tilburgse Mandy Pijnenburg (23), die vijf jaar in een Dominicaanse gevangenis zat, is vanmiddag teruggekeerd in Nederland. Ze werd door haar ouders opgehaald op Schiphol.

Ze was in 2006, net na haar achttiende verjaardag, in de Dominicaanse Republiek veroordeeld tot tien jaar celstraf wegens drugssmokkel. In haar koffer zat 22 kilo cocaïne; later bleek dat ze slachtoffer was geworden van een crimineel netwerk. In hoger beroep werd haar straf gehalveerd. Ze gaat in Nederland naar een opvanghuis.

Pijnenburg volgde een kappersopleiding en werkte in de horeca toen ze op haar zeventiende een paar Antilliaanse jongens uit het westen van Nederland leerde kennen. Ze woonde niet meer thuis. Ze wordt omschreven als „kwetsbaar” door Gerjanne Rosema, van het Steunpunt Huiselijk Geweld in Tilburg. Rosema begeleidde haar ouders en onderhield contact met Justitie en Buitenlandse Zaken. „Mandy raakte binnen twee maanden verstrikt in een netwerk van jongens die haar in de prostitutie dwongen en dreigden haar ouders iets aan te doen. Ze wist niet dat er drugs in die koffer zaten.” Drie van de zeven daders zijn veroordeeld tot 2,5 en drie jaar cel. Ze zijn nu vrij.

Rosema was vandaag op Schiphol, waar Pijnenburg na de hereniging met haar ouders een korte persconferentie gaf. Buitenlandse Zaken heeft een „goede rol gespeeld”, volgens Rosema.