Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

De stemming in de Senaat over het verhogen van het schuldenpafond

Een Amerikaanse vlag op Capitol Hill wappert in de wind terwijl het Huis van Afgevaardigden stemt over het aannemen van een wetsvoorstel om het Amerikaanse schuldenplafond te verhogen. Foto Reuters / Joshua Roberts
Een Amerikaanse vlag op Capitol Hill wappert in de wind terwijl het Huis van Afgevaardigden stemt over het aannemen van een wetsvoorstel om het Amerikaanse schuldenplafond te verhogen. Foto Reuters / Joshua Roberts De Amerikaanse vlag op Capitol Hill wappert in de wind hier zal de Senaat om 18.00 stemmen over het wetsvoorstel om het Amerikaanse schuldenplafond te verhogen. Foto Reuters / Joshua Roberts

Rond zes uur vond de stemming in de Amerikaanse Senaat plaats over het zwaarbevochten wetsvoorstel om het Amerikaanse schuldenplafond te verhogen. Dit werd met een ruime meerderheid aangenomen

Het wetsvoorstel voorziet in forse bezuinigingen om de staatschuld van de Verenigde Staten terug te dringen, maar ook in het verhogen van de maximum schuld van de Amerikaanse regering om een dreigend faillissement af te wenden.

Vannacht stemde een meerderheid van het Huis van Afgevaardigden (269 voor / 161 tegen) al in met het akkoord. Maar niet van harte. Bijna de helft van de Democratische leden stemde tegen, wat al aangeeft hoeveel onvrede er is onder de politici.

Bekijk hieronder de stemming in de Senaat terug:

En de daaropvolgende verklaring van president Barack Obama: