'Vertrek lijkt een kwestie van tijd'

Ajax-commissaris Johan Cruijff gaat zijn eigen regels maken. Hoe lang gaat dit nog goed?

Theo van Duivenbode, oud-ploeggenoot Cruijff bij Ajax: „De commissarissen moeten met elkaar om de tafel gaan zitten en elkaar eens diep in de ogen kijken. Je kunt niet zomaar alles op straat leggen. Het is tijd voor richtlijnen. Er moet duidelijk gesteld worden wat een commissaris wel en niet mag zeggen. Als je het daar niet over eens wordt, moet je je afvragen of het nog wel zin heeft verder te gaan. Eigenlijk vind ik het jammer dat dit nu pas besproken wordt. Dit had allang helder moeten zijn. Zijn column in De Telegraaf vind ik nog redelijk beschaafd als je die vergelijkt met wat Beckenbauer [oud-voorzitter] deed in Bild. Je mag best positief kritisch zijn. Er is één belangrijk verschil: Bayern is een vereniging, Ajax een beursgenoteerd bedrijf. Cruijff kan niet alles zeggen.”

Keje Molenaar, oud-speler en lid van de ledenraad van Ajax:

„Ik onthoud me voorlopig van commentaar. Ik behoor nog steeds tot het kamp Johan Cruijff, maar wil even kijken hoe het zich ontwikkelt.”

Hans Kraay senior, oud-trainer van Ajax: „Als je lid bent van de Raad van Commissarissen, dan moet je je neerleggen bij de meerderheid van stemmen. Je moet met één geluid naar buiten treden. Cruijff mag zijn mening geven, maar binnenskamers. Heikel punt is zijn column, waarin hij soms meer zegt dan goed is voor de club. Het lijkt een kwestie van tijd voordat Cruijff vertrekt bij Ajax. Het zou mij niet verwonderen.”

Maarten Fontein, ex-algemeen directeur van Ajax:

„De voorzitter van de Raad van Commissarissenmoet een dialoog aangaan en hem confronteren met gemaakte afspraken. De ophef over zijn column vind ik een non-discussie. Cruijff is intelligent, heeft het beste voor met Ajax, waarom zou hij de club schaden? Er is veel angst. Cruijff heeft veel verstand van voetbal en zegt dat ook. Ik lees zijn column al jaren, maar heb hem nog nooit kunnen betrappen op cijfers en bedragen.”

Yves Gijrath, organisator Miljonair Fair, seizoenkaarthouder:

„Niemand kan op een normale, professionele manier omgaan met Cruijff. Hij heeft natuurlijk een enorm ego, maar ook bijzonder veel kennis. Zodra je hem een officiële functie geeft, wordt hij extreem gevaarlijk. Hij laat zich namelijk door niemand de wet voorschrijven.”

    • Jan Cees Butter