Veiligheidsraad bespreekt opnieuw resolutie over Syrië

EDITOR'S NOTE: REUTERS CANNOT INDEPENDENTLY VERIFY CONTENT OF THE VIDEO FROM WHICH THIS STILL IMAGE WAS TAKEN. Tanks are seen stationed in the city of Hama in this still image taken from video posted on a social media website on August 1, 2011. Syrian tanks shelled the city of Hama, scene of a 1982 massacre, for the second day on Monday, killing at least four civilians, residents said, in an assault to try to crush protests against President Bashar al-Assad. REUTERS/Social Media Website via Reuters TV (SYRIA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS MILITARY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Syrische tanks staan in Hama, waar het leger betogers onder vuur nam. Screenshot Reuters

Na twee dagen van bloedvergieten in Syrië is de VN-veiligheidsraad in spoedzitting bijeengekomen om het geweld te bespreken. Westerse landen willen de druk op het Syrische regime opvoeren, maar er blijft onenigheid in de raad. Vandaag spreekt men verder. Dit meldt persbureau Reuters.

Volgens diplomaten die de urenlange besprekingen achter gesloten deuren verlieten, komt de raad na maanden van onenigheid nu na het verergerde geweld dichter bij een reactie.

Er is nog altijd wel onenigheid over een conceptresolutie , ingebracht door westerse landen. Daarin zijn geen sancties opgenomen tegen het regime in Syrië en de tekst voorziet niet in een opdracht aan het Internationaal Strafhof in Den Haag om de machthebbers te vervolgen.

De bijeenkomst werd aangevraagd door Duitsland, nadat Syrische troepen bij de bestorming van Hama dit weekend zeker tachtig mensen doodden. Het leger probeerde de nu vijf maanden durende antiregeringsbetogingen de kop in te drukken. Na het voortdurende geweld gisteren zijn enkele organisaties bang dat er al enkele honderden mensen de dood hebben gevonden.

Een verslag van de strijd in Hama van Al Jazeera:

Resolutie liep eerder vast op dreigen met veto China en Rusland

Twee maanden geleden werd de nu opnieuw ingebrachte conceptresolutie opgesteld door Groot-Brittannië en Frankrijk, maar een stemming liep op niets uit toen China en Rusland de resolutie met een veto dreigden. Ook de tijdelijke Veiligheidsraadleden Brazilië, India en Zuid-Afrika stonden er niet achter. Tegenstanders zijn bang dat zelfs een simpele afkeuring van het geweld een voorbode kan zijn voor militaire interventie, vergelijkbaar met wat in maart met Libië gebeurde.

Nadat de vicevoorzitter van de politieke afdeling van de VN, Oscar Fernandez Taranco, de Raad had bijgepraat over de situatie in Syrië, hebben alle leden gesproken. Maar actie is vooralsnog uitgebleven. De discussie wordt vandaag voortgezet.

Een verslag over de gebeurtenissen in Hama van de NOS:

Russen zien basis voor overeenstemming, maar willen geen resolutie

De Russische afgevaardigde Vital Churkin zei tekenen te zien dat overeenkomst dichtbij is.

“Ik zie een basis voor het bereiken van overeenstemming tussen de leden van de raad over het vormen van een positieve reactie. Dat zou morgen al kunnen gebeuren.” - Churkin tegen persbureau Reuters

Churkin voegde daaraan toe dat Rusland een resolutie wat ‘overdreven’ vindt en dat een oproep van de voorzitter van de Veiligheidsraad om het geweld in Syrië te stoppen en de nadruk te leggen op een vreedzame, politieke oplossing ‘voldoende’ zou moeten zijn.

Volgens een westerse diplomaat, wiens naam niet genoemd wordt door Reuters, is een resolutie volgens de Europeanen juist nodig. Een ander zei dat dit later ook nog beslist kan worden. De Amerikaanse afgevaardigde Susan Rice zei dat een resolutie de voorkeur heeft, maar dat de Amerikanen op dit moment alle opties openhouden.

Assad prijst zijn leger

De Syrische president Bashar al-Assad prijst zijn troepen voor het bloedbad dat hij heeft aangericht in Hama en andere steden. Bij een toespraak gistermorgen ter gelegenheid van het 66-jarig bestaan van de Syrische strijdkrachten ging hij in op de gewelddadigheden.

Volgens Assad is zijn leger erin geslaagd ‘de vijanden van Syrië’ te stoppen en hebben zijn soldaten met het doden van zeker 142 mensen hun loyaliteit aan ‘zijn volk, land en geloof’ getoond. “Hun inspanningen worden bewonderd’, zei Assad.

    • Peter van der Ploeg