Uitgelicht

Concertregistratie van Tina Turner in 1988 in Rio. Arte, 20.15u. Zur ARTE-Sendung Tina Turner live in Rio 2: Vor einem Rekordpublikum mit 180.000 Zuhörern gab die Rockerin mit der Löwenmähne und dem einzigartigen, explosiven Stil 13 ihrer Songs zum Besten. © Eagle Vision Foto: WDR Honorarfreie Verwendung nur im Zusammenhang mit genannter Sendung und bei folgender Nennung "Bild: Sendeanstalt/Copyright". Andere Verwendungen nur nach vorheriger Absprache: ARTE-Bildredaktion, Silke Wölk Tel.: +33 3 881 422 25, E-Mail: bildredaktion@arte.tv

Film

Me, Myself & Irene (Bobby & Peter Farrelly, 2000, VS). Komedie. Jim Carrey speelt dubbelrol van goedzak en diens bullebakkerige alter ego. De twee vechten om hun gemeenschappelijke liefde Renée Zellweger. Ranzige ondertoon: de film smaakt als een wraakfantasie van een blanke man die zich vernederd weet door intelligente, zwarte minderheden. RTL 5, 20.30-22.45u.

The Whole Nine Yards (Jonathan Lynn, 2000, VS). Mengsel van film noir en komedie. Met Matthew (Friends) Perry als ontevreden tandarts en Bruce Willis als laconieke huurmoordenaar die naast hem in een buitenwijk van Montreal onderduikt. RTL 7, 20.30-22.30u.

No Reservations (Scott Hicks, 2007, VS). Amerikaanse remake van de Duitse eetfilm Bella Martha uit 2001. Zelfs Paolo Contes Via con me klinkt op exact hetzelfde moment op de soundtrack als in het even behaagzieke origineel. Met Catherine Zeta Jones als de chef-kok wier dwangneuroses afnemen als ze de zorg voor haar nichtje op zich neemt en tegenpool Aaron Eckhart leert kennen. Net 5, 20.30-22.45u.

Pettson och Fundus – katten och gubbens ar / Pettson and Findus (Albert Hanan Kaminski, 1999, Zweden). Tekenfilm naar de boekjes van Sven Nordqvist vertoont vier avonturen van een oude baas en zijn ondeugende lapjeskat. Morgen, Ketnet, 09.00-10.10u.

Informatief

Kijken in de ziel: politici. Coen Verbraak praat met (oud)politici over hun vak en over henzelf. In deze aflevering is het thema de Tweede Kamer. Wordt er in de Kamer nog wel gedebatteerd over de echt belangrijke zaken? Zijn de 150 parlementsleden niet te veel bezig met de waan van de dag? Ned. 2, 21.20-22.00u.

Wonders of the solar system. BBC-documentaireserie over ons zonnestelsel gaat vanavond over atmosferen. Mercurius is de kleinste planeet van het stelsel en hij staat het dichtst bij de zon. Ooit had Mercurius een atmosfeer, maar die is verdwenen en sindsdien is zijn oppervlak helemaal blootgesteld aan de ruimte. Daarentegen is Titan, de grootste maan van Saturnus en groter dan Mercurius, omhuld door een dichte atmosferische laag. Pas enkele jaren geleden slaagde een sonde er voor het eerst in om door die dikke atmosfeer te dringen en foto’s te maken van het oppervlak van Titan. Afl.: The thin blue line. Canvas, 22.20-23.10u.

Close up. De Europese filmstudio Polygram Filmed Entertainment bond in de jaren negentig de strijd aan met Hollywood met behulp van een nieuw fenomeen: arthousefilms die scoren als kaskrakers. Dat bleek met het uitbrengen van Four Weddings and a Funeral een succes. Ook onder meer The Usual Suspects en Trainspotting komen uit de koker van PFE. Ned. 2, 23.15-00.40u.

Trouble in Amish paradise. Eerste deel in een tweeluik van de BBC over de Amish, een conservatieve geloofsgemeenschap in de Verenigde Staten. 30.000 leden leven in Lancaster County, Pennsylvania, de bakermat van de Amish in Amerika. Hun leven is weinig veranderd sinds hun voorouders hier 300 jaar geleden arriveerden. Ze vermijden alle moderne technologie, zoals elektriciteit of auto’s. Maar ondertussen heeft de wereld om hen heen niet stilgestaan en hun manier van leven contrasteert fel met die van de rest van de Amerikaanse maatschappij. De verleidingen kunnen groot zijn. Sommige Amish-families worden ‘geëxcommuniceerd’ als ze de oude tradities niet volgen. Canvas, 00.05-00.57u.

Imagine... Being a concert pianist. Documentaireserie over opmerkelijke figuren in de kunstwereld. In deze aflevering vertellen wereldberoemde concertpianisten zoals Yevgeny Kissin, Vladimir Ashkenazy en het Chinese wonderkind Lang Lang over hun vak. Met het gesprek dat Alan Yentob had in 2005 met de toen twaalfjarige Benjamin Grosvenor, die een jaar tevoren The Young Musician of The Year competitie had gewonnen. BBC 1, 00.05-01.05u.

Amusement

Juliana. Vierdelige Nederlandse dramareeks (tweede reeks) over koningin Juliana. Juliana en haar man hebben grote meningsverschillen over politieke en persoonlijke zaken. Haar pacifistische opvattingen botsen met diverse kabinetten en Bernhard. Juliana is ook niet van plan haar vriendschap met Greet Hofmans op te geven. Herhaling van 2009. Afl. 3: Koude Oorlog (1948-1953). Ned. 1, 22.05-23.00u.

Radio

Componist van de week. Carl Maria von Weber (1786-1826) werkte hard aan de erkenning van de Duitse opera, afgezet tegen de Italiaanse opera die Europa toen nog domineerde. Hij wordt dan ook beschouwd als grondlegger van de Duitse romantische opera. Zonder zijn Der Freischütz en Euryante geen opera’s van Wagner. Von Weber werd niet oud: hij stierf in Londen aan tuberculose. Zijn erfenis leeft echter voort. Radio 4, 19.30-20.02u.