Taakstraf voortaan in fluorescerend hesje

Taakstraf voortaan in fluoriserend hesje
Taakstraf voortaan in fluoriserend hesje

Publiek moet volgens reclassering zien dat veroordeelden iets terugdoen voor de samenleving.

Wie vorige week trammelant schopte op de Tilburgse kermis, was na een nacht in de cel direct weer welkom: om het terrein schoon te maken in een felgekleurd hesje van de reclassering. Anoniem een taakstraf vervullen, is er voor veroordeelden niet meer bij. Iedereen moet kunnen zien dat een graffitispuiter zelf de muren schrobt. Daarom krijgen mensen die een werkstraf uitvoeren voortaan een fluorescerend oranje hesje aan met op de rug de tekst ‘Werkt voor de samenleving’.

„Het gaat ons er niet primair om duidelijk te maken: hier zijn boeven aan het werk, laten we die eens lekker aan de schandpaal nagelen”, zegt Sjef van Gennip, directeur van Reclassering Nederland. „De slogan moet tot uitdrukking brengen waar een taakstraf voor dient. Dat mensen die iets negatiefs hebben gedaan tegenover de samenleving daarna iets positiefs terugdoen voor die samenleving.”

De taakstraf, in de jaren zeventig ingevoerd om een zondaar iets terug te laten doen voor de samenleving, staat ter discussie. Voor zeden- en geweldsmisdrijven mag deze al niet meer worden opgelegd en ook voor andere delicten klinkt een roep om zwaardere straffen. (NRC)