Syrië vraagt India om hulp - Italië wil dat EU ambassadeurs terughaalt

People take part in a protest against President Bashar al-Assad after Friday prayers in Hama July 29, 2011. Syrians in their thousands took to the streets nationwide for the 17th consecutive Friday to demand an end to Assad's 11-year rule. REUTERS/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
People take part in a protest against President Bashar al-Assad after Friday prayers in Hama July 29, 2011. Syrians in their thousands took to the streets nationwide for the 17th consecutive Friday to demand an end to Assad's 11-year rule. REUTERS/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Betogingen in de Syrische stad Hama afgelopen vrijdag, twee dagen voordat de regering er een bloedbad aanrichtte. Foto Reuters

Syrië heeft de hulp ingeroepen van India om een veroordeling van de VN-Veiligheidsraad, waarvan India op het moment voorzitter is, te voorkomen. Het Syrische regime van president Bashar al-Assad vraagt India niet mee te gaan in ‘westerse propaganda’. Dit meldt persbureau AFP.

De Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken Faisal Mekdad is drie dagen op bezoek in India, waar hij de autoriteiten ervan probeert te overtuigen dat de informatie over Syrië die wordt verspreid door het westen niet klopt en “onrealistische propaganda” bevat.

“In het westen wordt de situatie in Syrië overdreven en worden terroristische groeperingen gesteund, tegen de wil van de overgrote meerderheid van het Syrische volk.” - Faisal Mekdad

In een interview met CNN-IBN zei Mekdad gisteren dat Syrië ervanuitgaat dat India niet toestaat dat westerse landen de Verenigde Naties gebruiken als forum om terrorisme en extremisme te steunen, en om zich achter het doden van onschuldige mensen te scharen.

De Indiase minister van Buitenlandse Zaken heeft echter zijn bezorgdheid uitgesproken over de escalatie van geweld in Syrië, waar zondag en gisteren met tanks de stad Hama werd binnengevallen en zeker 160 mensen om het leven zijn gekomen. De Indiase regering vraagt Syrië terughoudend te zijn met het gebruik van geweld tegen de bevolking.

Gisteren werd in een noodbijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad gesproken over het geweld dat het Syrische regime gebruikt tegen antiregeringsbetogingen. Europeanen en Amerikanen probeerden een resolutie te bewerkstelligen om Syrië tot de orde te roepen. Tot nu toe zijn die besprekingen zonder resultaat gebleken, maar vandaag wordt verder gesproken.

Volgens diplomatieke bronnen van persbureau AFP verklaarde een functionaris van de Verenigde Naties achter gesloten deuren dat inmiddels 3000 Syriërs zijn vermist, en zo’n 12.000 mensen zijn opgesloten sinds de demonstraties tegen het regime van Bashar al-Assad begonnen.

Italië roept ambassadeur terug en vraagt andere EU-landen dat ook te doen

Ondertussen heeft Italië de ambassadeur uit Syrië teruggeroepen voor overleg. Het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt als reden hiervoor de “verschrikkelijke onderdrukking van burgers” in Syrië. Italië roept andere EU-landen op hetzelfde te doen.

Onderminister van buitenlandse zaken Stefania Craxi zei dat Assad ‘incapabel’ lijkt om de situatie het hoofd te bieden en serieuze hervormingen door te voeren die zijn bevolking en de internationale gemeenschap verlangen, meldde het Italiaanse persbureau ANSA. Rome zal ook samenwerkingsprogramma’s met Damascus opschorten, behalve humanitaire hulp aan vluchtelingen uit Irak.

De oproep aan andere EU-landen om hun ambassadeur terug te roepen vindt vooralsnog geen navolging. Spanje, Groot-Brittannië en België verklaarden geen plannen in die richting te hebben en ook van de kant van de EU is er geen aanwijzing om gezanten terug te roepen.

Reisverbod voor minister van Defensie

De Europese Unie heeft tegelijkertijd de Syrische minister van Defensie Ali Habib op een lijst van Syrische regeringsfunctionarissen gezet waarvan de activa worden bevroren. Ook krijgt Habib een reisverbod opgelegd, samen met vijf andere functionarissen van de regering van president Assad.

Op dit moment heeft de EU voor 29 mensen sancties afgekondigd. In mei legde de EU Assad en een aantal andere regeringsfunctionarissen een reisverbod op en bevroor het tegoeden in het buitenland. Op de lijst staan ook Iraanse militaire leiders, waarvan gedacht wordt dat zij betrokken zijn bij het onderdrukken van de anti-regeringsdemonstraties.