Swaab nog nr. 1 in 'Kunst Top-100'

Ze trad vorige maand af als voorzitter van de Raad voor Cultuur, maar toch staat Els Swaab nog bovenaan de lijst meest invloedrijke personen in de zesde editie van Wie is Wie in de Kunstwereld. „Precies op de dag dat Swaab haar terugtreden bekendmaakte ging ons boekje naar de drukker”, zegt voorzitter David Polak van de Stichting Kunstweek die de jaarlijkse ‘Who is who’ van mensen met invloed in de wereld van de beeldende kunsten samenstelt. „Jammer voor onze lijst dat Swaab aftrad, maar nog veel erger voor de kunstwereld.”

Swaab legde haar functie neer omdat staatssecretaris Zijlstra (Cultuur, VVD) een belangrijk deel van haar advies over de bezuiniging op cultuur negeerde. Toch neemt Zijlstra zelf maar een bescheiden veertiende plaats in op de lijst. „Het gaat om positieve invloed op de kunstwereld”, benadrukt Polak. Minister Van Bijsterveld (Onderwijs en Cultuur, CDA) staat wel op een prominente tweede plek, „wegens haar consistente beleid onder andere ten aanzien van cultuureducatie”.

De lijst met in totaal 201 personen, die verschijnt in een betaalde oplage van 3.600, wordt samengesteld door een adviesraad en een redactieraad waarin onder anderen een museumdirecteur, een directeur van een groot veilinghuis en een invloedrijk kunsthandelaar zitten. Zes jaar geleden, toen de eerste editie uitkwam, waren er nog mensen die liever niet genoemd wilden worden, vertelt Polak. „Inmiddels wordt er gelobbyd om een plekje.”

Verrassende nieuwkomer in de top-25 is koningin Beatrix. „In haar toespraken refereert ze vaak aan beeldende kunst en ze is veel op openingen”, zegt Polak. Grootste stijger binnen de top-25 is Paul Hustinx, directeur van de TEFAF en Pictura Antiquair National (PAN) die van 14 naar 4 promoverde. Polak: „Tekenend voor het groeiend belang van de Tefaf.”

Verder staan museumdirecteuren hoog: Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum, en Ann Goldstein, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, bekleden respectievelijk de derde en de zesde plaats. Ook dit jaar staan er relatief veel vrouwen in de Who is who.