Stadse Bibi ruilt met dorpse Iris

Turkse Bibi en slechtziende Iris ruilen van leven in Puberruil Xtra.

Puberruil XtraNed. 3, 20.55 - 21.30 uur

Met onverholen weerzin blikt het Turkse meisje Bibi door het buurthuis van Tolkamer, een Gelders dorpje aan de Duitse grens. Kaartende bejaarden onder wit neonlicht. Is dit hun idee van uitgaan? Bibi: „Als je helemaal depressief bent en je moet er even uit. Dan kom je hierheen.”

Net als in het gewone programma Puberruil ruilen in Puberruil Xtra twee pubers een weekje van plaats. Alleen zijn in deze zesdelige reeks de verschillen aangescherpt: de puber ruilt met een derdewereldpuber of met een gehandicapte.

Vanavond ruilt de slechtziende duikster Iris met de Turkse waterballerina Bibi. Aardig is dat niet de handicap of het verschil in afkomst de grootste cultuurschok oplevert, maar het wisselen van stad en land. De dorpse Iris schrikt van de drukte, de nadruk op uiterlijk vertoon, en van de disco. De stadse Bibi gruwt van het saaie dorpsleven.

Het programma wordt deels betaald door goede doelen: AMREF Flying Doctors en de de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK). Dat sponsoren is wel een beetje jammer. De boodschap van de algemene verbroedering der mensheid wordt zo in de propagandahoek getrokken, waar Martin Bosma zich dan weer enigszins terecht aan kan ergeren.

Bovendien haalt het goede doel de scherpe randjes eraf. Het drama zou pregnanter zijn als er meer aandacht was voor de weerzin, en minder voor het begrip en respect.

Wilfred Takken

    • Wilfred Takken