Amerikaanse Senaat stemt straks over het akkoord dat niemand zint

WASHINGTON, DC - AUGUST 01: A traffic light illuminates green in front of the U.S. Capitol building on August 1, 2011 in Washington, DC. The House of Representatives, and the U.S. Senate will each vote today on a agreement to extend the federal debt limit while enacting spending cuts. The vote comes in the wake of an agreement between President Obama, Republican and Democratic congressional leaders aimed at resolving the US debt deadlock. Mark Wilson/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == De Senaat geeft straks naar verwachting groen licht. Foto AFP / Mark Wilson

Niemand is tevreden over het compromis, maar het wordt straks waarschijnlijk wel aangenomen. We hebben het over het akkoord dat is gesloten tussen de Republikeinen en Democraten, waardoor een schuldencrisis op het laatste moment is afgewend.

Gisteren stemde een meerderheid van het Huis van Afgevaardigden (269 voor / 161 tegen) al in met het akkoord. Maar niet van harte. Bijna de helft van de Democratische leden stemde tegen, wat al aangeeft hoeveel onvrede er is.

De Democratische leider Harry Reid zei gisteren in de Senaat:

“Rechts is teleurgesteld. Links is teleurgesteld. Het midden is teleurgesteld.”

NRC’s VS-redacteur Ykje Vriesinga over het akkoord:

“Vooral de progressieve vleugel van de Democraten vindt dat Obama veel te ver naar rechts is geschoven in de onderhandelingen met de Republikeinen over de maatregelen die gepaard gaan met de verhoging van het schuldenplafond. Democraat Emanuel Cleaver noemde het voorstel op twitter een ‘sandwich van Satan, bedekt met een laag suiker’. Het voorstel is vooral aangenomen met steun van de Republikeinen, die de eenzijdige bezuinigingen zien als een overwinning. Maar ook meer dan een op de vier Republikeinse afgevaardigden stemde tegen.”

De stemming in de Amerikaanse Senaat vindt plaats om 18.00 uur Nederlandse tijd

    • Marije Willems