Senaat stemt in met verhogen Amerikaans schuldenplafond - Obama ondertekent wet

Caption: WASHINGTON, DC - AUGUST 02: Senate Budget Committee Chairman Sen. Kent Conrad (D-ND) stands outside of the U.S. Capitol on August 2, 2011 in Washington, DC. Yesterday the House of Representatives passed the bill to raise the federal debt limit, and the U.S. Senate will later vote today on an agreement to extend the federal debt limit and enact spending cuts. Mark Wilson/Getty Images/AFP
Caption: WASHINGTON, DC - AUGUST 02: Senate Budget Committee Chairman Sen. Kent Conrad (D-ND) stands outside of the U.S. Capitol on August 2, 2011 in Washington, DC. Yesterday the House of Representatives passed the bill to raise the federal debt limit, and the U.S. Senate will later vote today on an agreement to extend the federal debt limit and enact spending cuts. Mark Wilson/Getty Images/AFP AFP / Mark Wilson

De Amerikaanse Senaat heeft het voorstel om het schuldenplafond te verhogen met 74 stemmen en 26 stemmen tegen aangenomen.

Er waren zestig stemmen nodig om de wet goed te keuren. De nieuwe wet voorziet in forse bezuinigingen om de staatsschuld van de Verenigde Staten terug te dringen, maar ook in het verhogen van de maximumschuld van de Amerikaanse regering om een dreigend faillissement af te wenden. President Barack Obama ondertekende iets na 20.00 uur Nederlandse tijd de nieuwe wet.

De stemming in de Senaat:

Geithner: gesteggel schuldenplafond heeft economie beschadigd

Voorafgaand aan de stemming noemde de leider van de Democraten Harry Reid het wetsvoorstel “niet perfect” en zeker geen “tweepartijenoplossing”. Reid hekelde bovendien de onbuigzame houding van de Tea Party-leden in de Amerikaanse Senaat tijdens de onderhandelingen over het schuldenplafond “verontrustend”. De afgelopen weken was Washington het toneel van harde politieke strijd tussen de Republikeinen en de Democraten. Minister van Financiën Timothy Geithner liet tegenover ABC News weten dat de strijd in Washington over het dreigende faillissement het vertrouwen in de Amerikaanse economie heeft beschadigd, meldt persbureau AP.

Volgens kredietbeoordelaar Fitch Ratings behouden de Verenigde Staten met het bereiken van het akkoord over de verhoging van het schuldenplafond de hoge ‘AAA’ status.

Het compromis dat Obama dit weekend sloot met de Republikeinen werd gezien door beide partijen gezien als noodzakelijk, schreef buitenlandredacteur Ykje Vriesinga vandaag in NRC Handelsblad, maar werd alsnog door de helft van de Democratische minderheid in het Huis van Afgevaardigden vannacht verworpen. Het compromis zou vooral in het voordeel zijn van de Republikeinen omdat er geen belastingen tegenover de straffe bezuinigingen staan. Vriesinga:

De Democratische afgevaardigden die het plan gisteren verwierpen, deden dat uit onvrede dat er nu nog geen cent extra belastingen staat tegenover de omvangrijke bezuinigingen. Het wetsvoorstel werd door zowel Republikeinen als Democraten in het Congres omschreven als een bitter maar noodzakelijk compromis. Leiders van beide partijen in het Congres overlegden urenlang met hun partijgenoten om ze te overtuigen van de noodzaak van het voorstel, waarover ze zondag een akkoord bereikten met president Obama. Vice-president Joe Biden kwam naar het Congres om zijn partijgenoten aan te sporen in te stemmen.

Het voorstel is vooral aangenomen met steun van de Republikeinen, die de eenzijdige bezuinigingen zien als een overwinning. Maar ook meer dan een op de vier Republikeinse afgevaardigden stemde tegen.

Vannacht stemde een meerderheid van het Huis van Afgevaardigden (269 voor / 161 tegen) al in met het akkoord.

Gefaseerd bezuinigingsplan

Het wetsvoorstel voorziet in twee fases zowel in een verhoging van het schuldenplafond als gefaseerde bezuinigingen om de overheidsuitgaven te verlagen. In de eerste fase van het plan wordt 917 miljard dollar bezuinigd en wordt het schuldenplafond verhoogd met 900 miljard dollar. Aangezien vandaag de deadline voor het schuldenlimiet wordt bereikt, krijgt Obama de onmiddellijke bevoegdheid om het maximumbedrag van 14,3 biljoen dollar (10.000 miljard euro) te verhogen met 400 miljard dollar. Daardoor kan de staatskas het uitzingen tot en met september. Over de overige 500 miljard dollar uitbreiding van het schuldenplafond stemt het Congres later.

In de tweede fase zal een partijoverschrijdend comité van het Congres zich op een langetermijnoplossing beraden. Het is de bedoeling dat het comité gaat zoeken naar 1,5 biljoen dollar aan bezuinigingen. Het Congres is verplicht om voor het einde van het jaar te stemmen over de voorstellen waar het comité mee komt. Daarnaast is er een provisie in het voorstel opgenomen dat de leenlimiet ook wordt verhoogd als het comité geen akkoord bereikt, of als er minder wordt bezuinigd dan vereist. In dat geval treden automatische bezuinigingen in werking.