Rosenthal roept Syrische ambassadeur op het matje

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken op archiefbeeld. Foto NRC / Roel Rozenburg

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft de Syrische ambassadeur ontboden om te praten over het aanhoudende regeringsgeweld in zijn land.

Van het terugroepen van de Nederlandse ambassadeur in Syrië zou nog geen sprake zijn, meldt RTL Nieuws.

Italië riep vandaag wel zijn ambassadeur terug uit Damascus uit protest tegen het geweld dat het Syrische regime inzet tegen zijn burgers. Rome riep andere landen haar voorbeeld te volgen. Spanje, Groot-Brittannië en België verklaarden geen plannen in die richting te hebben en ook van de kant van de EU is er geen aanwijzing om gezanten terug te roepen.

Volgens Rosenthal verliest de Syrische president Bashar al-Assad “met de dag aan legitimiteit”. Zondag liet hij al weten “met afschuw” te hebben “kennisgenomen” van het militaire geweld in de Syrische stad Hama. Daarbij zouden ruim honderd doden zijn gevallen. De minister wil dat de druk op het regime van Assad wordt opgevoerd door de sancties tegen Syrië aan te scherpen.

Een verslag van de strijd in Hama van Al Jazeera:

Volgens mensenrechtenactivisten zouden in Syrië al ruim 1.600 mensen omgekomen zijn sinds de opstand tegen president Assad. De Veiligheidsraad heeft zich tot nu toe niet unaniem uitgesproken over de ontwikkelingen in Syrië door onderlinge meningsverschillen. Twee maanden geleden dreigden Rusland en China een resolutie te vetoën. Critici vrezen dat zelfs een simpele veroordeling van Syrië kan leiden tot een gewapende interventie zoals die in Libië. Rusland liet echter vandaag weten een resolutie tegen Syrië niet in de weg te staan, meldt persbureau AP.

Omdat er nauwelijks journalisten in Syrie zijn, is berichtgeving vanuit het land lastig te vergaren en te controleren.

Lees hier meer over Syrië.

Bekijk hieronder een interactieve kaart over de onrust in de Arabische wereld en het Midden Oosten:
Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Hans Klis