Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Platbrood met een Libanese dip

Deze zomer gaan wij voor het eerst sinds jaren niet op kampeervakantie naar de Veluwe. De afgelopen weken heb ik mezelf – als er weer een herfstig buitje viel – regelmatig gefeliciteerd met deze beslissing. Toch mis ik de dennenlucht van het bos waar we altijd staan ook een beetje. En het geklooi rond de

Deze zomer gaan wij voor het eerst sinds jaren niet op kampeervakantie naar de Veluwe. De afgelopen weken heb ik mezelf – als er weer een herfstig buitje viel – regelmatig gefeliciteerd met deze beslissing. Toch mis ik de dennenlucht van het bos waar we altijd staan ook een beetje. En het geklooi rond de tent. En het karretje bij de ingang van de camping waar zoon en dochter iedere ochtend van die oer-Hollandse croissantjes en stokbrood gingen halen.

Dat stokbrood zit sinds jaar en dag verpakt in dezelfde papieren zak. Er staat een tekeningetje op van twee wijnglazen en een brandend kaarsje en daarnaast staat een ‘serveersuggestie’ (een van mijn lievelingswoorden). ‘Snij het brood in de lengte door, bestrijk beide helften met leverworst en verwarm het in de oven. Garneer eventueel met augurken’. Ik genoot ieder jaar zeer van die zak.

Mijn tip voor kampeerders: maak zelf broodjes voor het wekelijks kampvuur. Daar worden tegenwoordig meestal van die sponzige afbakpistolets voor gebruikt, maar da’s natuurlijk niet het echte werk. Maak het uzelf ook weer niet te moeilijk, gebruik gewoon zo’n pak brooddeeg. U zult zien dat dat – onder invloed van de klamvochtige atmosfeer in zo’n tent – letterlijk de pan uit rijst. Rol er lange slierten van en wikkel deze om een stok. De broodjes niet te dicht bij de vlammen houden en lang zingen over de Nederlandse Amerikaan en het hondje van de slager anders wordt het deeg alleen zwart en niet gaar.

Heeft u wel een redelijk geoutilleerde keuken in uw huurbungalow of bent u lekker thuis gebleven, maak dan dit platbrood met muhamarra.

U kunt natuurlijk zelf paprika’s roosteren, maar deze Libanese dip wordt ook heel lekker met paprika uit een potje. Zet de walnoten even aan in een droge koekenpan, maal ze dan tezamen met een teen knoflook, de (goed uitgelekte) paprika’s, de feta en wat olijfolie fijn in de keukenmachine. Breng de dip op smaak met zout en peper, een beetje cayennepeper en de granaatappelsiroop. Een snuf kaneel, wat komijnpoeder en/of een handje broodkruim erdoor is ook lekker.

Het recept voor platbrood keek ik af van Sam en Sam Clark. Los de gist op in het water, maak een kuiltje in het meel of de semolina (vind ik lekkerder) en doe het gistmengsel erin. Kneed goed door met uw vingertoppen, voeg dan een eetlepel olijfolie toe en kneed nogmaals. Laat het twintig minuten rusten, verdeel het in 4 stukken en rol die uit tot dunne, ronde schijven. Bak in de koekenpan een paar minuten aan beide zijden. Ten slotte mijn serveersuggestie: dien op met wat gebakken courgette met munt en lamskoteletjes van de barbecue.

Brood muhamarra

2 of 3 geroosterde rode paprika’s

± 100 gr walnoten

knoflook

olijfolie

cayennepeper

2 el granaatappelsiroop

handje feta

125 gr (gries)meel van harde tarwe

100 ml handwarm water

1/2 tl gist

1/2 tl zout

1 el olijfolie