Pechtold: Rutte moet reageren op uitspraak Wilders

Alexander Pechtold. Foto NRC / Roel Rozenburg

Premier Mark Rutte (VVD) moet reageren op de uitspraak van PVV-leider Geert Wilders dat moskeeën ‘haatpaleizen’ zijn. Dat zegt D66-leider Alexander Pechtold vandaag in de Volkskrant.

Het is volgens hem de tweede keer sinds het aantreden van het kabinet dat Wilders ‘discriminerende retoriek’ bezigt.

“Eerst het islamitisch stemvee, nu dit. Waar is de minister-president? Je kunt niet dag in dag uit politiek afhankelijk zijn van iemand zonder dat je in de scherpste bewoordingen afstand neemt van dit soort uitspraken.”

Na de aanslagen van de Noor Anders Behring Breivik bleek dat hij in zijn manifest meerdere keren naar de PVV-leider verwijst. Diverse critici riepen Wilders op duidelijker afstand te nemen van de daden van Breivik.

Wilders vindt dat hem niets te verwijten valt en haalde gisteren in De Telegraaf hard uit naar ‘links’, dat de aanslagen zou aangrijpen om met de PVV af te rekenen en er met een ‘bijna ziekelijke gretigheid’ flink op los zou demoniseren.

‘Haatpaleizen – Cohen noemt dat geloof ik moskeeën’

Moskeeën noemde hij in het artikel haatpaleizen. Het letterlijke citaat van Wilders in het interview in de De Telegraaf:

“De islam is het grootste gevaar dat ons land en het hele vrije Westen bedreigt. We hebben teveel massa-immigratie uit moslimlanden en teveel haatpaleizen – Cohen noemt dat geloof ik moskeeën – en allochtonen zijn nog steeds oververtegenwoordigd in de misdaadcijfers. Genoeg is genoeg.”

Oorlogsretoriek en doemscenario’s

Wilders heeft volgens Pechtold de afgelopen vijf jaar ‘aan de lopende band oorlogsretoriek en doemscenario’s over ons uitgestort’. Hij verwijst onder meer naar het voorstel om overlastgevers door de knieën te schieten. “Natuurlijk hoeft hij zich niet te verantwoorden voor Breiviks daden, maar wel voor het klimaat.”

Politici zouden er zelf voor moeten zorgen dat mensen als Breivik hen niet kunnen misbruiken, ‘bijvoorbeeld door het achterwege laten van die geweldretoriek’.

Ook wijst Pechtold erop dat Wilders hem in 2009 verantwoordelijk heeft gehouden voor het klimaat waarin hij wordt bedreigd. “Maar hij wil zelf nergens op aangesproken worden.” Rutte kan volgens hem niet blijven zeggen dat Wilders slechts een gedoogpartner is en dat hij er verder niets mee te maken heeft. “Dan vraag ik me zo langzamerhand af wie wie aan het gedogen is.”

Forse kritiek VVD-wethouder op Wilders

Gisteren uitte VVD-gedeputeerde Mark Verheijen forse kritiek op de uitspraken van Wilders in De Telegraaf:

“Ach arme Geertje. Wat nou 77 doden? Waren we toch bijna vergeten dat HIJ natuurlijk grootste slachtoffer is van Breivik #telegraaf #bahbah [...] Wilders en aantal linkse politici konden het niet laten ‘Noorwegen’ politiek te gebruiken. Dat mogen we niet vergeten #ofdoeikhetnuzelfook?”

Ook op de opmerkingen van Verheijen kwam weer kritiek. De VVD’er reageerde daar weer op Twitter op.

Update 14.48 uur:

Pechtold krijgt bijval van GroenLinks en ChristenUnie

ChristenUnie-fractieleider Arie Slob vindt dat de regeringspartijen VVD en CDA zich moeten uitspreken over de uitlatingen van hun gedoogpartner. Er zijn momenten dat niet kan worden gezwegen, stelt Slob. “Dit is zo’n moment.”

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent:

Twitter avatar inekevangent Ineke van Gent Eens! Mark moet (ook) spreken…RT @volkskrant: Alexander #pechtold, over #noorwegen: #wilders voedt de frustraties. http://bit.ly/oGdMzO