Organist en orgelkenner Jan Jongepier overleden

Op 70-jarige leeftijd is dit weekeinde de bekende organist en orgeldeskundige Jan Jongepier overleden. Hij was al geruime tijd ziek. Jongepier was niet alleen een talentvol organist, maar trad ook op als adviseur van tientallen restauraties van orgels.

Jan Jongepier werd in 1941 in Zaandam geboren en studeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Op zestienjarige leeftijd werd hij benoemd als organist van de Hervormde Koepelkerk van Purmerend. Zijn grote kracht lag in het improviseren. „Ik ben een improvisator. Dat zat er al vroeg in. Liever zat ik een beetje te rommelen op het orgel dan dat ik mijn noten leerde”, zei hij in 2001 in een interview met Omrop Fryslân.

Van 1981 tot 2006 was hij organist van de Grote Kerk in Leeuwarden. Tevens was hij twintig jaar docent aan de conservatoria in Leeuwarden en Groningen en schreef hij diverse boeken over instrumentkunde. In 2004 ontving hij de eerste Sweelinckprijs, voor zijn uitzonderlijke verdiensten voor de Nederlandse orgelcultuur. Vrijdagochtend wordt Jongepier herdacht tijdens een herdenkingsdienst in de Grote Kerk.