Oproep Eigen Huis voor ruimere NHG-hypotheken

De Vereniging Eigen Huis (VEH) roept alle hypotheekverstrekkers op om niet strenger te zijn dan hoeft van het kabinet. Eigen Huis wil dat huizenkopers 2 procent meer kunnen blijven lenen als ze een hypotheek nemen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Sinds gisteren lenen banken en verzekeraars die 2 procent extra niet meer.

Minister De Jager van Financiën heeft de hogere hypotheken met NHG (108 procent van de marktwaarde van een woning) eerder acceptabel genoemd. De nieuwe code van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en het Verbond van Verzekeraars, die sinds 1 augustus geldt, stelt 106 procent als grens.

In een verklaring op zijn website noemt Eigen Huis (675.000 leden) de situatie „hoogst ongelukkig, net nu de woningmarkt weer enigszins opkrabbelt.” Bij een woning met de gemiddelde huizenprijs van 234.000 euro komt het verschil van 2 procent neer op 4.680 euro aan leenruimte.

Volgens Eigen Huis wordt het kopen van een huis voor starters en lage inkomens zonder eigen geld moeilijk. Voorheen viel een verbouwing met NHG namelijk geheel onder de hypotheek. Banken en verzekeraars lenen nu alleen voor verbouwingen die de woningwaarde verhogen.

De strengere code moet kopers beschermen tegen te hoge leningen en restschulden. Ook moet de hypotheek niet veel hoger zijn dan de waarde van de woning. „Het is niet verantwoordelijk als de NHG leidt tot een verhoging van de leencapaciteit”, zegt Anneloes van Ulden, adviseur consumentenzaken van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Bij een NHG-hypotheek betaalt de huizenkoper eenmalig 0,55 procent van de koopsom aan het Waarborgfonds Eigen Woningen als verzekering tegen een eventuele restschuld. Het risico is laag en daarom was de leenruimte van 1,8 procent hoger. In 2009 had 29 procent van alle huizenbezitters een hypotheek met NHG, volgens een enquête van het CBS.

Directeur Karel Schiffer van het Waarborgfonds is met het ministerie van Financiën in gesprek en wil momenteel geen commentaar geven. Schiffer sprak vorige week van een „merkwaardige, verrassende beweging” van banken. „Wij liepen met de NHG altijd voorop met veilig en verantwoord lenen. De banken kropen langzaam naar ons toe en zijn ons nu ineens voorbij geschoten.”

De Autoriteit Financiële Markten vindt dat beide normen „bijna één op één vergelijkbaar” zijn, zegt woordvoerder Martijn Pols. „Als toezichthouder zeggen wij niet keihard 106 is 106. In individuele gevallen moet de NHG-norm van 108 met een goede argumentatie mogelijk zijn.”

Ook verzekeraar Aegon heeft zich uiteindelijk achter de code geschaard. „Aegon hield aanvankelijk vast aan de norm van 108 procent omdat minister De Jager het acceptabel vond”, zegt een woordvoerder. Na „intensief contact” met onder meer het Verbond van Verzekeraars zegt Aegon nu ook de 106 procent aan te houden. Volgens hypotheekwebsites biedt Aegon nog altijd ‘oude’ NHG-hypotheken aan. „We passen zo snel mogelijk onze systemen aan”, zegt de woordvoerder.

Rob Mulder, strategisch directeur van Eigen Huis, denkt dat „Aegon onder druk van de andere geldverstrekkers door de pomp gaat”.