Opnamestop Medisch Spectrum Twente vanwege resistente bacterie deels opgeheven

De resistente ziekenhuisbacterie MRSA. Foto NRC

Het Medisch Spectrum Twente heft de opnamestop voor een chirurgische verpleegafdeling weer op nadat de resistente MRSA-bacterie geconstateerd werd.

Zondag werd een opnamestop afgekondigd voor twee verpleegafdelingen omdat twee medewerkers besmet bleken te zijn met de ziekenhuisbacterie. Vorige week dinsdag werd de bacterie, die ongevoelig is voor bepaalde soorten antibiotica, al aangetroffen bij een patiënt. Die werd daarop in quarantaine genomen.

Uit tests bleek vandaag dat er geen nieuwe besmettingen met de bacterie zijn, maar van een aantal kweken zijn de resultaten nog niet bekend. Zodra dat wel het geval is, wordt een nieuwe beslissing over de opnamestop voor de verpleegafdeling opnieuw genomen, meldt persbureau Novum.

Vorige week maandag werd de resistente bacterie ook al ontdekt bij een patiënt van het St. Jans Gasthuis in Weert. Daarop kondigde het ziekenhuis een opnamestop af voor de intensive care.

De MRSA-bacterie komt in Nederland weinig voor. De bacterie kan zich volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) goed ontwikkelen op plaatsen waar veel antibiotica worden gebruikt, zoals in ziekenhuizen en verpleeghuizen. In principe is de MRSA-bacterie niet gevaarlijk, maar bij verzwakte patiënten kan het leiden tot de dood. De bacterie is namelijk lastig te bestrijden omdat zij tegen de meeste antibiotica resistent is.

    • Hans Klis