Noorse premier roept op tot bedachtzaamheid

Stoltenberg roept politici en journalisten na de recente aanslagen op tot soberder taalgebruik in debatten.

Premier Jens Stoltenberg noemde gisteren geen beleid- en opiniemakers bij naam, maar zei dat „we allemaal iets van de tragedie moeten opsteken”. Volgens hem moeten de recente aanslagen in Noorwegen, waarbij 77 mensen omkwamen, worden aangegrepen om na te denken over „wat we gedacht, gezegd en geschreven hebben”.

De premier sprak tijdens een herdenkingsceremonie in het Noorse parlement, die werd bijgewoond door leden van het Noorse koningshuis. Tijdens de plechtigheid werden de namen en woonplaatsen van de slachtoffers opgelezen. Stoltenberg kondigde een nationale dag van rouw aan, op 21 augustus. Noorse politieke partijen hebben afgesproken om de campagne voor de lokale verkiezingen in september uit te stellen tot medio augustus. Onderzoekers gaan er voorlopig van uit dat Anders Breivik, de dader van de aanslagen, alleen heeft gehandeld. Intussen is ook met diens moeder gesproken, die haar zoon niet wil zien. (AP)

Meer over de nasleep van de aanslagen, Opinie, pagina’s 18 en 19