Noorse premier: geen heksenjacht

De Noorse premier Jens Stoltenberg heeft tijdens een officiële herdenking van de aanslagen die vorige week aan 77 mensen het leven kostten, gesuggereerd dat het politieke debat in het verleden soms te hard is gevoerd. „We zullen onze woorden in de toekomst zorgvuldiger kiezen”, zei Stoltenberg gisteren in de Storting, het Noorse parlement. Maar hij waarschuwde ook voor „een heksenjacht [...] op dingen die niet gezegd hadden moeten worden.” Hoewel hij iedereen opriep om lessen te trekken uit de aanslagen, noemde hij vrijheid van meningsuiting „ons wapen”.

Tijdens de speciale zitting van de Storting werden in aanwezigheid van koning Harald en kroonprins Haakon de namen van alle 77 slachtoffers voorgelezen. Volgens de premier moesten de Noren na de „ultieme test op 22 juli” een uitweg vinden uit „de schok, de angst en de verwoesting”. Dat had volgens hem gemakkelijk mis kunnen gaan. „We zouden hebben kunnen verdwalen. Maar de Noren hebben hun weg gevonden. Uit de duisternis en onzekerheid, terug naar Noorwegen.”

Een meerderheid van de Noorse bevolking (65,5 procent) wil volgens de de krant Verdens Gang hogere straffen voor zware misdrijven. Nu is de maximale gevangenisstraf nog 21 jaar, al kan iemand langer worden vastgehouden als hij een gevaar voor de samenleving vormt.

Ruim een derde van de Noren vindt dat politie en veiligheidsdiensten harder moeten kunnen optreden. En 40 procent wil meer bewaking in openbare gebouwen. Maar minister van Justitie Knut Storberget waarschuwde gisteren geen beleid te maken „in een staat van paniek”.

De Vooruitgangspartij, waarvan de dader van de aanslagen Anders Breivik korte tijd lid was vanwege het strenge immigratiebeleid, heeft aangekondigd snel een debat te willen over meer en strengere politiecontrole. (BBC, Reuters, AP)