Niet logisch, wel leuk: slalommen met een zijwaartse fiets

De Ierse uitvinder Michael Killian heeft een nieuw soort fiets ontworpen. „Zie het maar als een kunstwerk.”

Michael Killian op zijn zijwaartse fiets. Foto Patricia Killian

De fietspaden van Amsterdam en Den Haag worden deze zomer opgeschrikt door een man op een zijwaartse fiets. Michael Killian (54) uit Dublin rijdt zijwaarts, op een fiets met een half stuur voor en een half stuur achter. Aan zijn lijf een polyester wielrenpakje met daarop de url van zijn website, www.sidewaysbike.com. Op zijn hoofd draagt hij een helm waaraan een minuscuul spiegeltje is gemonteerd. Het geheel oogt gevaarlijk en belachelijk. Waarom zijwaarts fietsen?!

Michael Killian: „Ik ben uitvinder. Ik heb deze fiets zelf bedacht en gebouwd. Ik wilde een fiets maken waarop je dezelfde voor- en achterwaartse beweging inzet als op een snowboard. Het gaat niet sneller dan een gewone fiets, maar snowboarden gaat ook niet sneller dan gewoon skiën. Het is gewoon leuk om te doen – vooral slalommen. Een zijwaartse fiets is misschien niet logisch of praktisch. Zie het maar als een kunstwerk.”

En inderdaad, als je het idee loslaat dat een fiets nuttig moet zijn, heeft het wel wat. Die remloze BMX-fietsen waarmee kinderen in halfpipes stunten zijn ook levensgevaarlijk. En wat te denken van de fietsen in de negentiende eeuw – met zo’n enorm voorwiel. Daar doet de zijwaartse fiets trouwens aan denken: dezelfde speelse elegantie. Je zit hoog, de fiets is wendbaar.

En als het je lukt om pas na tien meter op je achterhoofd te vallen, geeft het ook de sensatie dat je iets bijzonders kunt. Je kunt erop zitten in de amazonezit. Ideaal voor vrouwen met opwaaiende en opkruipende zomerjurken die niet in het kruis gekeken willen worden door blij grijzende tegenliggers.

Michael Killian: „Uitvinden doe ik als hobby. Maar het is ook een vloek. Nu ik deze fiets eenmaal heb bedacht, laat het me niet meer los. Als ik genoeg geld heb, zou ik graag een half jaar naar China gaan om duizend exemplaren te laten maken, zodat de fiets ook betaalbaar is.”

Een groepje toeristen reageert verbaasd, nieuwsgierig en bewonderend. Anderen negeren Killian en zijn fiets. „Ik krijg heel verschillende reacties. Veel mensen vinden het vermakelijk. Anderen worden kwaad. Ik spreek geen Spaans of Catalaans, maar in Barcelona begreep ik wel dat een scooterrijder mij uitschold. Ik denk omdat ik met mijn zijwaartse fiets het zo vertrouwde concept van rechtdoor fietsen in de war schop.”

Frits Abrahams is met vakantie.Hij hervat zijn rubriek op 8 augustus

    • Hille Takken