Niet aan jeugd gedacht

28-05-2006 BEACHVOLLEYBAL:KIJKDUIN:DEN HAAG Bert Goedkoop, bondscoach beachvollebal van de Nevobo. Foto: Hans Willink SCS

Bert Goedkoop (55)

Bondscoach: 2001-2004

Huidige functie: technisch directeur volleybalbond (Nevobo)

„Het Nederlands team van 1996 zou ook nu olympisch kampioen kunnen worden. Het was een uniek team met een enorme bundeling van talent. Ze waren donders goed. Maar vooral donders goed opgeleid. En allemaal met een lengte van boven de twee meter. Zo’n generatie hebben we zelfs qua lengte niet meer gehad.

„Er is in die gouden periode niet in talentontwikkeling geïnvesteerd. De lichting van 1996 is nog uitgebold tot de Spelen van 2000, daarna was de terugval niet te stoppen. Je maakt het verschil niet meer met twintig uur per week trainen, dat doen tegenwoordig vrijwel alle landen.

„Ik was tussen 1998 en 2000 opleidingscoach en heb daarvan geprofiteerd toen ik in 2001 bondscoach werd. Maar die opleiding was te summier met een zondagse en maandagse training. Pas daarna is de opleiding structureel ter hand genomen met het talentteam. Dat was de laat om het niveau van 1996 te continueren. Buiten dat moet je ook het geluk van een extreem talentvolle generatie hebben. En die was er niet. En volleybal is mondiaal een grote sport geworden met steeds meer landen die veel investeren.

„In Nederland hebben we een probleem met de lichamelijke opvoeding van lange mensen. Een nieuwe Bas van de Goor van 2.10 meter met een goede motoriek zie je niet meer. Dat gebrek wreekt zich bij volleybal. Als spelers tussen de acht en veertien jaar niet juist worden opgeleid zijn de vooruitzichten slecht.

„Het opleidingssysteem is er wel. Bij het talentteam van Ron Zwerver en ook bij clubs. Maar twee keer trainen per dag is voor clubs financieel en organisatorisch vrijwel onhaalbaar. Het gat tussen de A-League en de internationale top is groot. Mede doordat spelers vroeg worden weggehaald door buitenlandse clubs. Ook dit jaar gaan er te veel negentien- en twintigjarigen de grens over. En dan ben je afhankelijk van hun ontwikkeling bij die clubs. En dat gaat lang niet altijd goed, omdat een aantal fysiek, mentaal en technisch niet aan die stap toe is. In tegenstelling tot toen winnen onze spelers in het buitenland geen Europa Cups.

„Dat we de nationale ploeg uit de World League hebben teruggetrokken heeft niet met verminderde ambities te maken, maar met geld. Het niveau is minder geworden. Het werd steeds meer een kwestie van aanklampen. Dan moet je geen financiële risico’s nemen.

„We geven nu ervaren internationals rust en laten jongeren in de Europa League spelen. Spelers worden al jaren overbelast. Het is één lange piek met nauwelijks tijd voor periodisering. We willen eerst investeren.

„Ja, ik denk dat we ooit kunnen terugkeren op het niveau van 1996. We hebben kennis en infrastructuur, er is weer lijn in de opleiding. Dat moet in 2015 leiden tot plaatsing voor de EK en in 2016 tot kwalificatie voor de Spelen. Let wel plaatsing, geen tweede gouden medaille.”