Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Negen gewonden bij explosie speedboot

Negen mensen, onder wie vier kinderen, zijn gisteren gewond geraakt bij een explosie op een speedboot op het Alkmaardermeer. Toen de motor van de houten boot gestart werd, ontplofte deze, vermoedelijk door een lek in de brandstoftoevoer. Eén kind en twee volwassenen zijn met ernstige brandwonden naar het brandwondencentrum in Beverwijk gebracht, zes anderen liepen lichte verwondingen op. Het is volgens de politie nog onduidelijk wat de explosie precies heeft veroorzaakt.

De speedboot lag gisteravond om negen uur, samen met twee andere boten, te dobberen in het kanaal dat het eiland De Woude scheidt van het vasteland. Toen de motor van de middelste speedboot gestart werd, klonk er een enorme knal. „Het was een ontploffing die je meer voelde dan hoorde”, zegt een bewoner van De Woude die vlakbij in zijn tuin zat. „De luchtdrukverplaatsing was zo intens dat de glazen stonden te rinkelen op tafel. Daarna zagen we een steekvlam en veel zwarte rook. Het ergste was het geschreeuw van kinderen die ‘pa, pa’ riepen. Dat ging door merg en been.”

Toevallig hadden brandweermannen uit het naburige dorp Akersloot net een oefening op het Alkmaardermeer afgerond en waren zij direct ter plaatse. Vanwege het mooie weer was het druk op het water en andere plezierboten die toesnelden konden de opvarenden aan land brengen. De ontplofte boot is, volgens de politie, „totaal vernield” en gezonken. De andere twee boten zijn beschadigd.

Op de drie boten bevonden zich in totaal 15 personen, allen leden van twee families uit de gemeente Schermer. De 44-jarige eigenaar van de vernielde speedboot was één van hen.