Minder zout is beter voor nier dan extra pil

Een zoutarm dieet - dus niet meer dan zes gram zout per dag eten - werkt beter bij slecht werkende nieren dan een extra bloedrukverlagend medicijn slikken.

Mensen met slecht werkende nieren kunnen hun bloeddruk en nierwerking het best verbeteren door niet te veel zout te eten. Het voedsel hoeft niet echt zoutarm te zijn. Het gaat erom niet meer zout te eten dan de zes gram per dag die de richtlijn goede voeding aanbeveelt.

Dat schrijven nierspecialisten van ziekenhuizen uit Groningen, Leeuwarden en Almelo in een publicatie die sinds vorige week online staat bij het het wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal.

Het onderzoek is gedaan onder nierpatiënten die nog niet goed reageerden op de maximale dosis van één bloeddrukverlagend en nierfunctieverbeterend medicijn (een ACE-remmer), wat vaak voorkomt. Gebruikelijk is om dan een tweede, ander bloeddrukverlagend medicijn toe te voegen. Maar uit dit vergelijkend onderzoek bleek dat minder zout eten de nierfunctie ongeveer tweemaal zo goed verbetert als het toevoegen van een medicijn. (NRC)