Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Mandy Pijnenburg al in 2009 op vrije voeten’

Mandy Pijnenburg vanmiddag op de persconferentie. Screenshot NOS

De Tilburgse Mandy Pijnenburg (23), die in een Dominicaanse gevangenis vast zat voor drugshandel, is al sinds november 2009 op vrije voeten. Dat meldt de NOS. Vandaag kwam ze aan op Schiphol.

Pijnenburg gaf vanmiddag een persconferentie, waarbij de indruk werd gewekt dat ze een paar dagen geleden de cel mocht verlaten, maar volgens de NOS is ze al meer dan anderhalf jaar uit de gevangenis. Dit werd geheim gehouden omdat ze moest vrezen voor haar veiligheid.

NOS-verslaggever Jeroen Wollaars twittert waarom het nieuws is achtergehouden:

Twitter avatar wol Jeroen Wollaars Ivm dreiging van loverboys die mogelijk naar het eiland zouden komen. Buza en hulpverleners hebben dit #NOS zojuist bevestigd 2/2

Pijnenburg slachtoffer van crimineel netwerk

Pijnenburg werd in 2006, net na haar achttiende verjaardag, in de Dominicaanse Republiek veroordeeld tot tien jaar celstraf wegens drugssmokkel. In haar koffer zat 22 kilo cocaïne; later bleek dat ze slachtoffer was geworden van een crimineel netwerk. In hoger beroep werd haar straf gehalveerd. Ze gaat in Nederland naar een opvanghuis.

Gerjanne Rosema, van het Steunpunt Huiselijk Geweld in Tilburg, begeleidde haar ouders en onderhield contact met Justitie en Buitenlandse Zaken:

“Mandy raakte binnen twee maanden verstrikt in een netwerk van jongens die haar in de prostitutie dwongen en dreigden haar ouders iets aan te doen. Ze wist niet dat er drugs in die koffer zaten.” - Rosema

Drie van de zeven daders zijn veroordeeld tot 2,5 en drie jaar cel. Ze zijn nu vrij.