Le Pen sr: Noren sliepen

Vader Jean-Marie Le Pen heeft zijn dochter Marine in verlegenheid gebracht. In zijn wekelijkse interview op de website van het Front National verwierp hij het bloedbad van Breivik als de daden van iemand die „ziek is, niet in bezit van zijn geestelijke vermogens”. Maar ernstiger, zei hij, is „de naïviteit” van de Noorse regering, die de politie onbewapend de straat op stuurt. De Noorse samenleving heeft zich in slaap laten sussen, zei Le Pen, en heeft niet door „hoe groot wereldwijd het gevaar is [...] van de massa-immigratie, de belangrijkste factor, zo lijkt het, in het denken van deze moorddadige gek, en ook van het terrorisme, een mondiaal probleem”. Eerst riepen linkse politici ‘schande’, daarna volgde de regeringspartij UMP. Marine le Pen, die met het oog op de presidentsverkiezingen volgend jaar probeert het Front National respectabeler te maken nadat ze de partijleiding van haar vader heeft overgenomen, zag zich genoodzaakt opnieuw een verklaring uit te geven. Ze had Breivik al in ondubbelzinnige woorden veroordeeld, en voegde daar afgelopen weekeinde aan toe dat sommige politici „cynisch meesurfen op deze tragedie”. Maar haar vader veroordelen, zover ging ze niet.