Kunduz: aanslag op gastenverblijf buitenlanders

Zelfmoordterroristen hebben vanochtend een gastenverblijf in de Noord-Afghaanse stad Kunduz, waar dikwijls buitenlanders logeerden, aangevallen. Daarbij kwamen behalve de drie aanvallers ook vier Afghaanse beveiligers om. Ze waren als bewakers in dienst van een Duitse hulporganisatie. Ook negen Afghaanse omwonenden en een politieagent raakten gewond. Twee Duitsers die in het pand overnachtten, konden via de achterdeur ontsnappen.

De aanslag komt een paar weken voor Nederland formeel begint met zijn politietrainingsmissie in Kunduz. De Nederlanders zitten inmiddels al in Kunduz. De missie is er op gericht het Afghaanse leger en de Afghaanse politie meer op eigen benen te laten staan.

De Talibaan hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag op zich genomen. Rond zonsopgang bracht een van de zelfmoordterroristen een autobom bij de poort van het gebouw in het centrum van Kunduz tot ontploffing. De twee andere aanvallers konden zo het terrein binnendringen, waar een urenlang vuurgevecht met Afghaanse politie volgde voordat de twee zelfmoordterroristen zich uiteindelijk opbliezen.

Het gastenverblijf werd gerund door het plaatselijke private beveiligingsbedrijf Kaboora, dat in dienst is van de Duitse ontwikkelingsorganisatie GIZ. Sarwar Husseini, woordvoerder van de provinciale politie zei vanochtend dat ook andere buitenlanders soms in het huis overnachtten. Maar Talibaan-woordvoerder Zabiullah Mujahid stelde vanochtend per sms tegenover persbureau AP dat het pand geen gastenverblijf maar „een centrum van de Duitse inlichtingendienst en private beveiligers” was.

In het eerder relatief veilige noorden van Afghanistan zijn zowel de Talibaan als andere gewapende groeperingen actief. Het aantal zelfmoorden en aanslagen met bermbommen is er sinds begin dit jaar toegenomen. Zo werd de politiechef van Noord-Afghanistan, generaal Dawood Dawood, in mei door een bomaanslag gedood.

De internationale ISAF-troepen gaan zich de komende jaren uit Afghanistan terugtrekken. De bedoeling is dat dit proces in 2014 is voltooid. (Reuters, AFP, AP)