Kortkolom buitenland

Bendegeweld Karachi eist 35 slachtoffers

Karachi. Bij geweld in de Pakistaanse stad Karachi zijn gisternacht en gistermiddag in totaal 35 mensen om het leven gekomen. Dit meldden de Pakistaanse autoriteiten vanochtend. Gewapende groepen in de grootste stad van Pakistan (18 miljoen inwoners) zouden onderling vuurgevechten hebben geleverd. De bendes hebben banden met rivaliserende politieke partijen, gelieerd aan verschillende etnische groepen. Daarnaast spelen criminelen een rol in het geweld, dat de stad al jaren plaagt. Volgens Pakistaanse mensenrechtenorganisaties zijn dit jaar al bijna 500 mensen om het leven gekomen bij onlusten in de stad. (AFP)

Bommen bij kerken in noorden van Irak

Kirkuk. Bij een bomexplosie bij een kerk in de Noord-Iraakse stad Kirkuk zijn vandaag 23 mensen gewond geraakt. Dat heeft de plaatselijke politie meegedeeld. Twee bommen bij kerken in de oliestad werden tijdig ontdekt en ontmanteld. Vorig jaar verhevigde het geweld tegen de kleine christelijke minderheid in Irak. In oktober vielen 68 doden bij een bloedige gijzeling in een kerk in Bagdad. Een christelijke geestelijke in Kirkuk zei vanochtend in reactie op het nieuwe geweld dat „de terroristen ons willen verjagen uit Irak”. Maar, zei hij, „ze zullen falen.” Er zijn naar schatting nog 500.000 christenen in Irak, tegen ongeveer anderhalf miljoen voor de Amerikaans-Britse invasie in 2003. (AP)

Gewonden bij protest asielzoekers Italië

Bari. In de Italiaanse stad Bari zijn gisteren 35 mensen gewond geraakt tijdens een gewelddadig protest van asielzoekers. Enkele honderden betogers, die toekenning van de vluchtelingenstatus eisten, blokkeerden straten en een spoorweg nabij een opvangcentrum. Toen de politie ingreep, kwam het tot een confrontatie. Onder de gewonden bevinden zich politieagenten en voorbijgangers, die zouden zijn geraakt door stenen geworpen door asielzoekers. De afgelopen weken werd enkele malen gedemonstreerd bij asielzoekerscentra, die voller zijn geraakt door een toestroom van Afrikaanse gastarbeiders uit Libië. (AFP)

Poetin lonkt naar Wit- Rusland en Z-Ossetië

Seligermeer. Premier Poetin pleit ervoor dat Wit-Rusland zich aansluit bij Rusland en dat de inwoners van de afvallige Georgische regio Zuid-Ossetië zelf kunnen bepalen of ze bij Rusland willen horen. Poetin zei dit gisteren in een antwoord op vragen van deelnemers aan een jeugdkamp. Terugkeer van Wit-Rusland, dat onafhankelijk is sinds de Sovjet-Unie in 1991 uiteenviel, is „mogelijk, wenselijk, en geheel afhankelijk van de wil van het Wit-Russische volk”, zei Poetin. Wit-Rusland wordt al zeventien jaar met ijzeren hand bestuurd door president Loekasjenko, die nu onder druk staat wegens grote financiële problemen. (AFP, AP)

Sea Shepherd dreigt schip te verliezen

Rotterdam. De Canadese milieuactivist Paul Watson dreigt zijn vlaggeschip Steve Irwin te verliezen door een claim van het Maltese tonijnverwerkende bedrijf Fish and Fish. Het bedrijf eist een schadevergoeding van 800.000 pond (917.000 euro) nadat Watsons organisatie Sea Shepherd in juni vorig jaar voor de Libische kust ruim 800 tonijnen bevrijdde uit kooien waarin ze worden vetgemest. Volgens Fish and Fish, een van de grootste tonijnbedrijven van Europa, hebben leden van Sea Shepherd hierbij geweld gebruikt. De Steve Irwin ligt in een Schotse haven aan de ketting. Watson probeert via Twitter geld in te zamelen om te voorkomen dat het schip in beslag genomen wordt. (NRC)