Kort nieuws Media

Duitse journalisten ontslagen om spionage

Rotterdam Het Duitse weekblad Bunte heeft de chef van de politieke redactie en een redacteur ontslagen omdat zij van plan waren een hooggeplaatste Duitse politicus te bespioneren. Dat schrijft het Duitse internetmagazine Meedia. Een informant beloofde de journalisten beelden van de politicus waarop hij seksfeesten zou bezoeken en drugs zou gebruiken. De journalisten hadden de informant tweeduizend euro betaald. Hoofdredactrice Patricia Riekel zegt dat de actie nog in voorbereiding was en dat zich geen strafbare feiten hebben voorgedaan. In Der Spiegel zei ze echter dat Bunte door de informant zou zijn afgeperst. In februari 2010 werd het weekblad al eens beschuldigd van het bespioneren van de politici Oskar Lafontaine en Franz Müntefering. Destijds werd de schuld bij twee freelancers gelegd. Bunte wordt uitgegeven door Hubert Burda Media en heeft een oplage van 650.000 exemplaren. (NRC)

Hackers willen Breivik van het web wissen

Amsterdam. Leden van de Noorse tak van hackersgroep Anonymous hebben zondagavond het twitteraccount van Anders Behring Breivik gekaapt. De hackers willen dat de Noorse terrorist, die op 22 juli twee aanslagen pleegde, vergeten wordt. Hem een monster of maniak noemen heeft volgens hen geen zin. „Media zouden hem zielig moeten noemen, een niemand. #vergeethem”, twitterden ze. Eerst schreven ze neptweets: Breivik zou in de gevangenis keer op keer zijn zeep laten vallen. Daarna verwijderden ze zijn berichten. Vorige week kondigde Anonymous al aan het 1500 pagina’s tellende manifest van Breivik dat op internet circuleert aan te vallen. Met de ‘Operation UnManifest’ moedigt Anonymous hackers aan het manifest op te sporen en delen te verwijderen, inhoudelijk aan te passen of belachelijk te maken. „Zorg ervoor dat Anders een grap wordt, zodat niemand hem meer serieus neemt”, schrijven de hackers. (NRC)

Muziekzender TMF verdwijnt helemaal

Amsterdam. MTV Networks stopt met muziekzender TMF en komt met de nieuwe televisiestations Comedy Central Extra en MTV Music 24. Het tv-bedrijf maakte het besluit vandaag bekend, op zijn dertigste verjaardag. Eerder dit jaar verdween de muziekzender TMF uit het analoge televisieaanbod en werd een digitale zender. Een woordvoerder garandeerde toen dat TMF niet zou verdwijnen. Met Comedy Central Extra en MTV Music 24 wil het bedrijf zijn positie versterken als „voornaamste aanbieder” van programma’s voor kinderen en jongeren. Het komediekanaal, met onder meer The Daily Show van Jon Stewart en The Colbert Report, is vanaf 1 november beschikbaar voor abonnees van Ziggo. De nieuwe 24-uurs muziekzender van MTV is vanaf 1 september te zien bij Ziggo en UPC. (Novum)

Concerten rondom DWDD Recordings

Amsterdam De VARA organiseert twee concerten als vervolg op de DWDD Recordings uit talkshow De wereld draait door. In die rubriek zongen artiesten hun favoriete cover. Dat doen ze nu nog een keer in de Melkweg in Amsterdam op 4 en 11 september, zonder de omstreden beperking van één minuut. De concerten worden gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk en geregistreerd voor televisie en cd. VARA-leden krijgen voorrang in de voorverkoop. (NRC)

Voetbal International mogelijk dagelijks

Amsterdam. Mannenzender RTL7 wil het tv-programma Voetbal International dagelijks gaan uitzenden. De zender maakte al twee proefuitzendingen, maar onderzoekt nog de financiële mogelijkheden. (NRC)