Kalfje in de wei

Vanuit de trein Beverwijk - Heiloo zag ik gisteren aan het begin van de avond een koe met kalfje in wei.

Het kalfje, liggend, werd afgelikt door de moeder. En ik nam, half dommelend, aan dat het net was geboren. Goed om te zien dat het nog bestaat: kalf mét moederkoe. Waarom kan dat niet bij elk kalf, dacht ik nog, half dromend.

Maar prompt werd mijn droom verstoord, want er kwam een shovel het land ingereden, met een laadschuif. Vast om het kalfje op te halen. Ooit een koe horen loeien waarvan het kalf wordt weggehaald? Dat vergeet je nooit meer. Dat gaat diep. En waarom wordt het kalf weggehaald? Omdat het anders ziek wordt doordat het te veel melk drinkt. En waarom drinkt het zoveel melk? Omdat de koe elke dag waanzinnig veel melk voor ons moet produceren. Zover van de natuur zijn we al verwijderd.

Het kalfje zal nu wel eenzaam in een kleine box staan, met als hij geluk heeft meer ruimte dan alleen sta- en ligruimte. Zo gaat dat. Waarom moet ik dat nu weer weten en zien?

P. Edixhoven

Heiloo

    • P. Edixhoven