Italiaanse commissie keurt wetsvoorstel boerkaverbod goed

21-12-2005 Rotterdam Vrouw in Boerka. Tweede Kamer wil verbod op boerka in openbare ruimte  (Novum) - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het dragen van een boerka in openbare ruimten wordt afgeschaft. De regeringspartijen CDA en VVD en de oppositiepartijen LPF en het Kamerlid Hilbrand Nawijn steunden dinsdag een motie daartoe van Tweede-Kamerlid Geert Wilders. Foto David Rozing
21-12-2005 Rotterdam Vrouw in Boerka. Tweede Kamer wil verbod op boerka in openbare ruimte  (Novum) - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het dragen van een boerka in openbare ruimten wordt afgeschaft. De regeringspartijen CDA en VVD en de oppositiepartijen LPF en het Kamerlid Hilbrand Nawijn steunden dinsdag een motie daartoe van Tweede-Kamerlid Geert Wilders. Foto David Rozing

Een Italiaanse parlementaire commissie heeft vandaag goedkeuring gegeven aan een wetsvoorstel dat het dragen van gezichtsbedekkende sluiers in het openbaar verbiedt.

Het voorstel moet het dragen van boerka’s, niqaabs en andere kledingstukken die het gezicht bedekken, in de toekomst verbieden. Wanneer sprake is van dwang, kunnen ook derden straffen worden opgelegd. Daarop staat volgens het Italiaanse persbureau ANSA een boete van €30.000 en een gevangenisstraf die kan oplopen tot twaalf maanden.

De wet werd ingediend door Souad Sbai, een politica van Marokkaanse afkomst en lid van de conservatieve partij Popolo della Libertà (PdL), de partij van premier Silvio Berlusconi. De oppositie stemde tegen het wetsvoorstel. Na het zomerreces stemt het Italiaans parlement over het voorstel.