Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Israëlische parlementsleden willen nieuwe nederzettingen bouwen om woningnood op te lossen

Caption: FILE - This Wednesday, Sept. 15, 2010 file photo, shows construction at a new housing development in the West Bank Jewish settlement of Beitar Illit. Israel put out bids to build 336 apartments in Jewish settlements in the West Bank on Monday, July 18, 2011, a new blow to international efforts to get Israelis and Palestinians back to peace talks after months of deadlock over settlement construction. (AP Photo/Dan Balilty, File)
Caption: FILE - This Wednesday, Sept. 15, 2010 file photo, shows construction at a new housing development in the West Bank Jewish settlement of Beitar Illit. Israel put out bids to build 336 apartments in Jewish settlements in the West Bank on Monday, July 18, 2011, a new blow to international efforts to get Israelis and Palestinians back to peace talks after months of deadlock over settlement construction. (AP Photo/Dan Balilty, File) Woningen in aanbouw bij de Israëlische nederzetting Beitar Illit op de Westbank, 18 juli 2011. Foto AP / Dan Balilty

Tweeënveertig Israëlische parlementsleden en ministers roepen in een petitie op tot het bouwen van tienduizenden woningen in de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem om het nijpende huizentekort in Israël op te lossen.

Dat meldt persbureau AFP. Parlementslid Arye Eldad van de Nationale Unie, een rechtse oppositiepartij, zei tijdens de presentatie van de petitie aan premier Benjamin Netanyahu dat de “nederzettingen in Judea en Samaria de ideale oplossing zijn om de woningnood op te lossen”. Onder de ondertekenaars van het document bevinden zich leden van regeringspartij Likud, waaronder ministers en vijf leden van oppositiepartij Kadima. Het Israëlische parlement, de Knesset, telt 120 leden.

Deze politici willen waarschijnlijk twee vliegen in een klap slaan, zegt Midden Oosten-deskundige Carolien Roelants van NRC Handelsblad/ Ze willen het huizentekort oplossen en de Palestijnen onder druk zetten. Roelants:

“Enerzijds willen deze politici de sociale opstand van de jeugd en de middenklasse in Israël op deze manier ten einde laten komen. De protesten tegen de hoge prijzen ondermijnen namelijk de positie van Netanyahu. Anderzijds zou de bouw van nieuwe woningen de greep op de Westelijke Jordaanoever versterken en een sterk signaal sturen naar de Palestijnse Autoriteit die in september in de Verenigde Naties een eigen staat wil laten erkennen door de internationale gemeenschap.”

Hooggerechtshof beveelt ontmanteling grootste buitenpost op Westbank

Vanmiddag oordeelde het Israëlische Hooggerechtshof voor het eerst dat een een buitenpost moet worden ontmanteld, omdat deze illegaal Palestijnse grond is gebouwd. Het gaat om Migron, de grootste buitenpost op de Westbank. Hier wonen op dit moment zo’n 250 mensen. Migron moet voor april 2012 worden afgebroken.

Volgens Roelants zorgt dit oordeel waarschijnlijk voor een politieke storm:

“De regering steunt op de kolonistenbeweging, de minister van Buitenlandse Zaken Avigodor Lieberman woont zelf in een nederzetting. De regering van premier Benjamin Netanyahu zal waarschijnlijk gaan onderzoeken hoe zij onder deze uitspraak van het Hooggerechtshof uit kan komen. Ze hebben in ieder geval ruim de tijd gekregen daarvoor. Het is dus afwachten of Migron inderdaad ontmanteld gaat worden.”

Sinds vorige maand demonstreren grote groepen Israëlische burgers dagelijks tegen de explosieve stijging van de huizenprijzen. Dagelijks vinden er demonstraties plaats in steden. Zaterdag verzamelden zich honderdvijftigduizend mensen in het centrum van Tel Aviv om te demonstreren tegen de stijgende kosten van levensonderhoud. De organisatoren eisen dat Netanyahu de dialoog met hen aangaat. Na weken van protest eisen de demonstranten naast lagere prijzen voor huur-en koopwoningen ook kosteloos openbaar onderwijs en financiële hulp van de overheid aan studenten.