Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Israëlisch Hooggerechtshof beveelt afbraak illegale buitenpost in ‘ongekende’ uitspraak

Caption: A general view of the outpost of Migron is seen near the West Bank city of Ramallah in this August 12, 2008 file photo. Israel's supreme court ordered the evacuation of the hilltop outpost where some 250 Jewish settlers live without further delay on August 2, 2011, upholding a petition made by Palestinians and an anti-settler group over five years ago. REUTERS/Baz Ratner/Files (WEST BANK - Tags: POLITICS)
Caption: A general view of the outpost of Migron is seen near the West Bank city of Ramallah in this August 12, 2008 file photo. Israel's supreme court ordered the evacuation of the hilltop outpost where some 250 Jewish settlers live without further delay on August 2, 2011, upholding a petition made by Palestinians and an anti-settler group over five years ago. REUTERS/Baz Ratner/Files (WEST BANK - Tags: POLITICS) De buitenpost Migron. Foto Reuters / Baz Ratner

Het Israëlische Hooggerechtshof heeft vandaag geoordeeld dat Migron, de grootste buitenpost op de Westbank, moet voor april 2012 worden afgebroken omdat deze illegaal op Palestijns grondgebied is gebouwd.

Dit is een ongekende uitspraak van het Hof, schrijft de Israëlische krant Ha’aretz. Er wonen op dit moment zo’n vijftig families, ongeveer 250 mensen, in Megron.

Rechter Dorit Beinisch deelde harde kritiek uit aan de Israëlische regering. Die erkende eerder al dat de buitenpost illegaal was, maar liet na actie te ondernemen. Beinisch liet weten te begrijpen hoe moeilijk het is om de buitenpost te ontmantelen, maar zij benadrukte dat de gedwongen verhuizing van de vijftig Israëlische families voorkomen had kunnen worden als de staat eerder had ingegrepen bij de bouw. Beinisch: “volgens Israëlische wetgeving mogen geen buitenposten gebouwd worden op Palestijnse grond”.

Uitspraak veroorzaakt waarschijnlijk politieke storm

Het is de eerste keer dat het Hooggerechtshof de Israëlische staat beveelt om een buitenpost te ontmantelen. Het oordeel om een dergelijke grote buitenpost te ontmantelen zal waarschijnlijk zorgen voor een politieke storm, schrijft de Israëlische krant. Dat wordt beaamd door Midden Oosten-deskundige Carolien Roelants van NRC Handelsblad:

“De regering steunt op de kolonistenbeweging, de minister van Buitenlandse Zaken Avigodor Lieberman woont zelf in een nederzetting. De regering van premier Benjamin Netanyahu zal waarschijnlijk gaan onderzoeken hoe zij onder deze uitspraak van het Hooggerechtshof uit kan komen. Ze hebben in ieder geval ruim de tijd gekregen daarvoor. Het is dus afwachten of Migron inderdaad ontmanteld gaat worden.”

Roelants benadrukt dat er een cruciaal verschil bestaat tussen nederzettingen en buitenposten. Nederzettingen worden namelijk door het Israëlisch recht als legaal gezeien. Buitenposten, zijn dat niet:

“Buitenposten ontstaan als inwoners van nederzettingen besluiten om in de omgeving woningen te bouwen. Dat begint meestal met een aantal caravans en dat kan uitgroeien tot een kleine gemeenschap. De kolonisten die in deze buitenposten gaan wonen hebben meestal niet zoveel op met de Israëlische wetgeving. Zij zullen hun mening over het Hof bevestigd zien door dit vonnis en waarschijnlijk niet zomaar hun buitenpost opgeven”