Israël wil over grenzen van voor '67 praten

De premier van Israël, Benjamin Netanyahu, zou ermee ingestemd hebben om te onderhandelen over grenzen van een Palestijnse staat gebaseerd op een staakt-het-vuren-linie die de Westelijke Jordaanoever afscheidt van Israël. Dat meldt het Israëlische televisiestation Channel 2 TV op basis van een getuigenis van een anonieme overheidsfunctionaris. Het zou een flinke breuk zijn met het huidige Israëlische beleid. Toen de Amerikaanse president Obama in mei de grenzen van vóór 1967 noemde als uitgangpunt voor nieuwe onderhandelingen, reageerde Netanyahu geïrriteerd. Hij zei toen dat Israël zich nooit uit de gehele Westelijke Jordaanoever zou terugtrekken. Nu zou hij bereid zijn ‘nieuwe formules’ te overwegen om de vredesonderhandelingen te herstarten. Met deze omslag zou de Israëlische regering de Palestijnen willen bewegen af te zien van hun plan om de VN Veiligheidsraad volgende maand te vragen hun Palestijnse staat te erkennen. (AP)