In de gouden periode is niet in jeugd geïnvesteerd

Bert Goedkoop (55)

Bondscoach: 2001-2004

Huidige functie: technisch directeur Nederlandse volleybalbond (Nevobo)

„Het Nederlands team van 1996 zou ook in deze tijd olympisch kampioen kunnen worden. Het was een uniek team met een ongelooflijke bundeling van talent. Die spelers waren donders goed, maar vooral donders goed opgeleid. En allemaal met een lengte van boven de twee meter.

„Er is in die gouden periode niet in talentontwikkeling geïnvesteerd, daardoor is een gat ontstaan. De lichting van 1996 is nog uitgebold tot de Spelen van 2000 in Sydney, daarna was de terugval niet te stoppen. Je maakt het verschil niet meer met twintig uur per week trainen, dat doen nu vrijwel alle landen.

„Ik was tussen 1998 en 2000 opleidingscoach, maar die opleiding was te summier met een zondagse en maandagse training in Zeist. Pas daarna is de opleiding structureel ter hand genomen met het talentteam. Maar dat was te laat om het niveau van 1996 te continueren. Buiten dat moet je ook het geluk van een extreem talentvolle generatie hebben. En die was er niet. Daar komt bij dat volleybal mondiaal een grote sport is geworden met steeds meer landen die veel investeren.

„In Nederland hebben we een probleem met de lichamelijke opvoeding van lange mensen. Een nieuwe Bas van de Goor van 2,10 meter met goede motoriek zie je niet meer. Als spelers tussen de acht en veertien jaar niet op de juiste manier worden opgeleid, wreekt zich dat bij volleybal.

„Het opleidingssysteem is er wel. Bij het talentteam van Ron Zwerver en ook bij een aantal clubs. Maar die laatste groep heeft het moeilijk. Twee keer trainen per dag is voor clubs financieel en organisatorisch vrijwel onhaalbaar. Het gat tussen de A-League en de internationale top is groot. Mede doordat spelers vroeg worden weggehaald door buitenlandse clubs. Dan ben je afhankelijk van hun ontwikkeling bij die clubs. En dat gaat lang niet altijd goed, omdat een aantal fysiek, mentaal en technisch niet aan die stap toe is. Dat is een probleem van de laatste tien jaar.

„Dat we de nationale ploeg uit de World League hebben teruggetrokken heeft niet met verminderde ambities te maken, maar alles met geld. Het niveau van de spelers is minder geworden. Het werd steeds meer een kwestie van aanklampen. Dan moet je geen financiële risico’s nemen.

„Ik denk dat we ooit kunnen terugkeren op het niveau van 1996. We hebben de kennis en de infrastructuur. En er is weer lijn in de opleiding. Dat moet in 2015 leiden tot plaatsing voor de EK en in 2016 voor de Spelen. Let wel plaatsing, geen tweede gouden medaille.”