Ierse politicus trekt zich terug uit presidentsverkiezingen vanwege misbruik ex-partner

De Ierse politicus David Norris heeft vandaag aangegeven niet langer mee te dingen naar het presidentschap, nadat onlangs bekend werd dat hij Israël had verzocht een verzachtende straf op te leggen aan een ex-partner die was veroordeeld voor het verkrachten van een 15-jarige Palestijnse jongen.

De homoseksuele senator kreeg veel kritiek te verduren nadat Ierse dagbladen vorige week berichtten over een brief uit 1997, waarin hij een Israëlisch gerechtshof vroeg zijn ex-partner een kortere straf op te leggen. In de verklaring die Norris vandaag gaf, zei hij geen spijt te hebben van zijn verzoek en dat hij werd gedreven door “liefde en bezorgdheid”. Verder zei hij:

I do not regret supporting and seeking clemency for a friend, but I do regret giving the impression that I did not have sufficient compassion for the victim of Ezra’s crime.

Norris werd gezien als een goede kanshebber voor het presidentschap. Verkiezingen voor het nieuwe ceremoniële staatshoofd staan in november gepland.

Bekijk hier de verklaring van David Norris:

    • Dirk Wijnand de Jong