Huizenverkoop omhoog geschoten in maand juli

Vorige maand is er vijftien procent meer huizen verkocht dan in juli vorig jaar. Dat heeft de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) gisteren bekendgemaakt. De vereniging verwacht dat de huizenverkoop dit kwartaal gemiddeld met zo’n tien procent toeneemt. Volgens de NVM is de negatieve trend op de woningmarkt hiermee voorbij. De vereniging schrijft de betere cijfers toe aan de verlaging van de overdrachtsbelasting eind juni. De regering besloot de overdrachtsbelasting voor de periode van één jaar te verlagen van 6 naar 2 procent. Veel potentiële huizenkopers zagen de zogenoemde ‘verhuisbelasting’ als een drempel. De verlaging ging met terugwerkende kracht in per 15 juni. Begin vorige maand bleek uit een enquête van VBO Makelaar al dat de verlaging effect had. Volgens de organisatie steeg de week na de verlaging het aantal bezichtigingen bij makelaars met 10 tot 25 procent. (NRC)