Hoe is de grote inkomensongelijkheid in de Verenigde Staten ontstaan?

Caption: A picture illustration shows U.S. 100 dollar bank notes taken in Tokyo August 2, 2011. The Swiss franc rose to a record high against the euro and was close to a record versus the dollar on Tuesday as concerns about euro zone sovereign debt problems and a slowdown in the global economy buoyed demand for the safe-haven currency. REUTERS/Yuriko Nakao (JAPAN - Tags: BUSINESS POLITICS)
Caption: A picture illustration shows U.S. 100 dollar bank notes taken in Tokyo August 2, 2011. The Swiss franc rose to a record high against the euro and was close to a record versus the dollar on Tuesday as concerns about euro zone sovereign debt problems and a slowdown in the global economy buoyed demand for the safe-haven currency. REUTERS/Yuriko Nakao (JAPAN - Tags: BUSINESS POLITICS) Biljetten van honderd dollar. Foto Reuters / Yuriko Nakao

Een procent van de bevolking verdient bijna een kwart van het hele inkomen van de Verenigde Staten. Deze economische toplaag heeft meer dan veertig procent van de welvaart in handen.

Maar extra belastingen heffen op het inkomen van deze welvarende burgers is al jaren een politiek taboe in de Verenigde Staten. De Republikeinen hebben de afgelopen maanden dan ook hard onderhandeld om het afschaffen van belastingvoordelen en het verhogen van belastingen uit het wetsvoorstel te houden om het schuldenplafond van het land te verhogen en de overheidsuitgaven te verlagen.

President Barack Obama zei vanavond in een toespraak dat hij ondanks het bereikte akkoord met de Republikeinen nog steeds het afschaffen van belastingvoordelen voor de rijke toplaag van de burgers nastreeft. Volgens hem kan het geld dat daardoor vrijkomt ten goede komen aan het creëren van nieuwe banen.

Op dit moment kampen de VS met een werkloosheidcijfer van ruim 9 procent. In 2009 leefden bijna negen miljoen mensen onder de armoedegrens (3 procent van de bevolking), bijna een miljoen meer dan het jaar ervoor.

Het programma Faultlines van Al Jazeera gaat in op de economische ongelijkheid die de afgelopen dertig jaar alleen maar groter is geworden in de VS. Hoe is de kloof tussen arm en rijk ontstaan? En hoe beïnvloedt de toplaag van 1% de rest van de bevolking?

Via Videovolt