Hillen snijdt in hogere functies bij defensie

Minister geeft in Kamerbrief toelichting op bezuinigingsplannen.

Een op de drie bestuursfuncties bij defensie verdwijnt. In de rest van de organisatie verdwijnt een op de zes functies. Bovendien wil minister van Defensie Hans Hillen (CDA) dat de gemiddelde leeftijd van het personeelsbestand omlaag gaat.

Dat schreef hij gisteren in een Kamerbrief waarin hij uitleg geeft over zijn reorganisatieplannen. Hillen moet een miljard euro inleveren op een budget van 8,5 miljard euro. In april ging de ministerraad akkoord met de ingrijpende bezuinigingen bij defensie. Tankbataljons van de landmacht worden opgeheven omdat ze niet meer nodig zijn. Daarnaast verkoopt Nederland ook vier mijnenjagers, twee patrouilleschepen en een bevoorradingsschip, evenals negentien F-16's, zeventien Cougar-helikopters en een DC-10-vliegtuig.

Onder druk van de regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV paste Hillen een aantal van de bezuinigingen op de krijgsmacht aan. Niet alle zeventien Cougar-helikopters worden direct afgestoten; vijf stuks blijven vooralsnog beschikbaar.

Ook wordt gekeken of het mogelijk is af te zien van de verkoop van de twee patrouilleschepen. Door de bezuinigingen van bijna een miljard euro zullen bij defensie zeker zesduizend ontslagen vallen. Vierduizend van hen moeten bij de politie of in de bewakingssector weer aan een nieuwe baan worden geholpen. (NRC)