Het is rond: het wordt een fusie met Quickstep

Omega Pharma gaat een Belgische wielerploeg vormen met Quickstep.

Quickstep en Omega Pharma vormen vanaf volgend seizoen één Belgische wielerformatie. Dat maakten de sponsors gistermiddag bekend. Met het akkoord tussen beide sponsors komt een einde aan maanden van speculatie. Het was al langer bekend dat de wegen van Omega Pharma en co-sponsor Lotto na dit seizoen zouden scheiden. De Belgische loterij gaf eerder dit seizoen al aan met een nieuwe, Belgisch gerichte ploeg te willen beginnen. Het overheidsbedrijf gaat nu op zoek naar een co-sponsor.

Omega Pharma-Lotto is een van de meest succesvolle wielerploegen van het moment. Met Philippe Gilbert won de ploeg dit jaar al vier klassiekers. In de Tour behaalden Gilbert, Vanendert en Greipel in totaal drie ritzeges.

De nieuwe fusieploeg wordt een van de grootste wielerteams in het profpeloton. Quickstep, de ploeg van de Nederlanders Niki Terpstra en Addy Engels, heeft nu een begroting van circa negen miljoen euro. Omega Pharma-Lotto heeft dit jaar een gezamenlijk budget van tien miljoen, waarvan Omega Pharma het grootste deel op tafel legt. Wat de hoofdsponsor wordt, is nog niet bekend.

Quickstep en Omega Pharma vormden al eerder een wielerploeg. In 2002 en 2003 sponsorden beide bedrijven al de wielerploeg Quickstep-Davitamon. Davitamon is een merknaam van het farmaceutische bedrijf Omega Pharma.

Welke renners voor de ploeg gaan rijden, is nog niet duidelijk. Sprinter Tom Boonen bevestigde voor de Tour al dat hij bij Quickstep blijft. Klassementsrenner Jurgen Van den Broeck ligt vast bij Lotto. De voornaamste inzet nu is het lot van Belgisch kampioen Gilbert – nu nog van Omega Pharma. De Waal heeft zich nog niet uitgelaten over zijn sportieve toekomst. Gilbert is de meest begeerde renner van het peloton en heeft de ploegen voor het uitkiezen. (NRC)