Het Chelsea Hotel in New York is voorlopig gesloten

Het Chelsea Hotel op Manhattan, bekend van zijn excentrieke allure die een grote aantrekkingskracht heeft op schrijvers en kunstenaars, is dicht. Voorlopig, want het is de bedoeling dat het grondig verbouwd wordt en over ruim een jaar weer open gaat. Zaterdagnacht was het in 1905 geopende hotel aan de 23ste straat voor het laatst beschikbaar voor gasten.

De verbouwing is met mysterie omgeven. Het hotel, dat lezers van deze krant kennen als de verblijfplaats van H.J.A. Hofland als hij in New York is, zou voor ruim 80 miljoen dollar verkocht worden aan vastgoedman Joseph Chetrit, een overeenkomst die zondag rond moest zijn. Een anonymus meldde The New York Times dat dat niet gelukt is. Chetrit en de eigenaren weigerden de krant commentaar.

Veel van de ongeveer honderd permanente bewoners – die overigens mogen blijven – vrezen dat Chetrit het hotel wil ontdoen van zijn karakter en de winst wil maximaliseren. De architect die hij alvast heeft ingehuurd, wist te melden dat veel details, zoals de smeedijzeren trap en de schilderijen in de lobby, behouden blijven.